REZULTATI ANKETE

Više od 50 posto Srba protiv članstva u EU, najpopularniji strani političar Putin, evo što misle o ratu u Ukrajini

"Stavovi su dijametralno suprotni stajalištima u većini europskih zemalja", rekao je glavni istraživač Demostata

Grafit u Beogradu

 Tom Dubravec/Cropix

Čak je 51 posto Srba protiv članstva u EU, dok bi 34 posto na referendumu danas glasalo "za", prenosi agencija Bloomberg. Prema ispitivanju javnog mišljenja agencije Demostat, ruski predsjednik Vladimir Putin najpopularniji je strani političar. Na pitanje o ratu u Ukrajini, gotovo dvije trećine ispitanih u Srbiji reklo je da je za to najvećim dijelom kriv NATO, dok ih oko 10 posto smatra Rusiju većinom ili potpuno krivom.

"Stavovi su dijametralno suprotni stajalištima u većini europskih zemalja", rekao je glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović predstavljajući rezultate ankete u srijedu u Beogradu. Anketirano je oko 1200 ispitanika.

Dok Vučić nastoji nastaviti pregovore s EU, Srbija je zadržala svoje tradicionalno bliske veze s Rusijom, piše Bloomberg. Vučić je nastojao održavati krhku ravnotežu, pa je u UN-u Srbija osudila invaziju na Ukrajinu, ali nije usvojila sankcije EU protiv Rusije. Nastavila je provoditi svoj energetski sporazum s Rusijom iako podržava članstvo u EU.

Vladimir Putin najpopularniji je među Srbima s 40 posto glasova. Kineski predsjednik Xi Jinping drugi je, s 12 posto, a francuski Emmanuel Macron treći, s 11 posto. Njemački kancelar Olaf Scholz, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i talijanski premijer Mario Draghi dobili su svaki između tri i pet posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:02