ŠOK ZA OSLOBODITELJE

Više od 400 tijela pronađeno u masovnoj grobnici u Izjumu, glavni istražitelj zaprepašten: ‘Ovo je užas‘

Oko 440 tijela pojedinačno je pokopano, sva će biti ekshumirana i prevezena na forenzičko ispitivanje u sklopu istrage

Masovna grobnica kod Buče/Ilustracija

 Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp

Masovna grobnica s oko 440 grobova otkrivena je u ukrajinskom gradu Izjumu nakon što je oslobođen od kontrole ruskih snaga, rekao je visoki ukrajinski policijski časnik za Sky News.

Serhij Bolvinov, glavni policijski istražitelj za regiju Harkiv, rekao je da će sva tijela biti ekshumirana i prevezena na forenzičko ispitivanje u sklopu velikih policijskih napora u vezi ovog otkrića, zajedno s tužiteljima i drugim istražiteljima, kako bi prikupili dokaze o navodnim ruskim ratnim zločinima.

Kazao je da su tijela pojedinačno pokopana na improviziranom mjestu.

Policijski službenici također znaju za niz drugih grobnih mjesta otkako su počeli istraživati ​​kakvi su zločini počinjeni u dijelovima regije Harkiv, koji su mjesecima bili pod ruskom okupacijom, ali su sada ponovno u ukrajinskim rukama, rekao je Bolvinov.

Strijeljanje, topnička vatra, zračni udari...

"Mogu reći da je to jedan od najvećih ukopa u jednom oslobođenom gradu, koji sadrži više od 440 grobova. Oko 440 tijela je pokopano na jednom mjestu", rekao je glavni istražitelj, govoreći o lokalitetu u Izjumu.

Upitan može li reći kako su stradale žrtve, odgovorio je: "Znamo da su neki ubijeni (strijeljani), neki su poginuli u topničkoj vatri, od takozvanih trauma od eksplozije mine. Neki su poginuli u zračnim napadima. Također imamo informacije da dosta tijela još nije identificirano, tako da će se uzroci smrti utvrditi tijekom očevida", odgovorio je na pitanje može li reći kako su stradale žrtve.

Bolvinov je opisao i kako je otkriće nalazišta utjecalo na njega. "Za mene je to bilo posebno šokantno i užasno, ovo je zločin protiv čovječnosti. Ovako ne bi trebalo biti u civiliziranom svijetu 2022. godine... Ovo je tako užasna priča i neugodna iz bilo kojeg kuta. Uvjeren sam da će zlo definitivno biti kažnjeno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:10