NIŠTA OD POMOĆI

Viktor Orban odgovorio na prozivke Zelenskog: ‘To se protivi mađarskim interesima‘

‘Mađarska ne želi sudjelovati u ovom ratu pa neće dopustiti transport oružja preko njezina teritorija i neće slati oružje u Ukrajinu‘

Viktor Orban 

 Aris Oikonomou/AFP

Mađarski premijer Viktor Orban odbio je pozive ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da Mađarska pristane na proširenje sankcija Rusiji na energetski sektor i da dopusti promet oružja Ukrajini preko njezina teritorija, piše mađarski portal Telex.

'Viktor Orban je odbio oba zahtjeva jer su suprotni interesima Mađarske. Mađarska ne želi sudjelovati u ovom ratu pa neće dopustiti transport oružja preko njezina teritorija i neće slati oružje u Ukrajinu', rekao je glasnogovornik mađarskog premijera Bertalan Havasi.

Prema njegovim riječima, do četvrtka je u Mađarsku već stiglo pola milijuna ukrajinskih izbjeglica, a Mađarska je Ukrajini isporučila 2 milijarde forinti pomoći.

Vezano za embargo na uvoz nafte i plina, Havasi je dodao da bi to značilo da će mađarske obitelji platiti cijenu rata. Osamdeset pet posto mađarskih kućanstava grije se na plin, a 64 posto mađarskog uvoza sirove nafte dolazi iz Rusije, rekao je Havasi te istaknuo da se ona ne može nabaviti iz nekog drugog izvora.

Podsjetimo, Zelenski se tijekom jučerašnjeg govora europskim čelnicima obrušio na Orbana.

'Slušaj, Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju? Želim biti otvoren, a vi sami odlučite za koga ste.'

Ukrajinski predsjednik opisao je svoje posjete Budimpešti kao mladić i spomen obilježju holokausta na obalama rijeke Dunav.

'Vidio sam taj spomenik na obali Dunava. O masovnim ubojstvima. Bio sam tamo sa svojom obitelji. Slušaj, Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju? Molim vas, ako možete, otiđite na obalu Dunava', rekao je Zelenski.

Mađarska i Bugarska jedine su dvije članice EU koje nisu poslale oružje Ukrajini.

Dok Bugarska nerado šalje vojnu pomoć zbog povijesnih razloga, Orbán se među čelnicima EU smatra najbližim saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 09:18