VELIKA ZVJERKA

Vijest koja je odjeknula Ukrajinom: Kod Harkiva uhićen jedan od vodećih ruskih zapovjednika?

Na društvenim mrežama dijeli se snimka zarobljenih ruskih vojnika na kojoj se nalazi časnik sličan zapovjedniku ruske skupine ‘Zapad‘

Andrej Sičevoj (lijevo) i zarobljeni potpukovnik za kojega se nagađa da je upravo Sičevoj osobno

 Printscreen/Twitter

Ukrajinski mediji i korisnici društvenih mreža spekuliraju da je visoki ruski zapovjednik zarobljen za vrijeme velike ukrajinske protuofenzive protiv ruskih snaga u Ukrajini.

Fotografije i video snimka koje se dijele na Twitteru i Telegramu navodno prikazuju 53-godišnjeg general-pukovnika Andreja Sičevoja među skupinom zarobljenih ruskih vojnika, a jedan korisnik društvenih mreža navodi da se situacija odvila u blizini Balaklije, u regiji Harkiv, gradu kojeg su uz još desetak mjesta ukrajinske snage oslobodile nakon višemjesečne ruske okupacije.

Mnogi koji su pregledali snimke primijetili su da je jedan od zarobljenih pripadnika ruskih snaga, navodno zarobljen u uniformi potpukovnika, jako sličan Sičevoju, kada se usporedi s ranijim fotografijama general-pukovnika, kako prenosi Newsweek. Takve su se spekulacije počele javljati u četvrtak.

Televizija Nexta objavila je na Twitteru fotografiju navodnog generala pored ranije fotografije Sičevoja u njegovoj odori. "Čini se da Oružane snage Ukrajine nisu zarobile uobičajenog ‘potpukovnika‘, već zapovjednika skupine "Zapad", general-pukovnika Andreja Sičevoja", kako se navodi.

‘Vrijeme će pokazati je li to on‘

Lviv Journal objavio je na Twitteru snimku za koju navode da prikazuje ruske vojnike nakon zarobljavanja s porukom: "Vrijeme će pokazati li se na video snimci general Andrej Sičevoj".

Poznati vojni stručnjak Rob Lee, koji prati i često za ugledne medije komentira situaciju u Ukrajini, na Twitteru je napisao da "ruski Telegram kanali već (upiru) prstom u general-pukovnika Sičevoja, koji je zapovjednik skupine "Zapad" odgovoran za ovo područje".

Na uniformi vojnika za kojeg se nagađa da bi se moglo raditi o Sičevoju, nalaze se dvije zvjezdice kakve nose ruski general-pukovnici. Dvije zvjezdice istaknute su i na ramenima svečane uniforme Andreja Sičevoja koju nosi na fotografijama koje je podijelio na društvenim mrežama.

I neki ukrajinski mediji objavili su snimke te nagađaju o identitetu zarobljenog časnika. Kako piše portal Fakti (Činjenice), na to da je zarobljeni potpukovnik jako sličan general-pukovniku Sičevoju prvi su ukazali novinari.

O Sičevoju je, kako se navodi, poznato da je od veljače 2019. do studenog 2021. zapovijedao 8. gardijskom kombiniranom oružanom armijom Južnog vojnog okruga te da se od 28. veljače 2022. nalazi pod sankcijama Europske unije. Ove godine, nakon početka velike ruske invazije na Ukrajinu, Sičevoj je, kako se navodi, postao zapovjednik skupine "Zapad".

Navodno smijenjen, možda i degradiran u činu

Ukrajinski portal Dijalog, pak, navodi kako niz stručnjaka i novinara tvrdi da se na snimci nalazi bivši zapovjednik Zapadnog vojnog okruga Andrej Sičevoj. Kako navode, on je bio general-pukovnik odgovoran za skupinu "Zapad" te ističu da je novinar Roman Cimbaljuk izvijestio o ruskim generalima koji su smijenjeni s položaja zbog nezadovoljavajućih rezultata na bojištu u Ukrajini.

Među ostalim generalima, Cimbaljuk je naveo i Andreja Sičevoja, a portal navodi kako nije isključeno kako ne samo da je smijenjen s mjesta zapovjednika, nego možda i degradiran u činu pa se stoga, kako zaključuju, ne može isključiti da su u području Balaklije ukrajinski branitelji doista zarobili general-pukovnika Sičevoja.

Ukrajinski medij kaže kako treba obratiti pažnju na lice zarobljenog potpukovnika iz video snimke i s ranije fotografije Sičevoja te da se može pronaći mnogo podudarnosti, poput madeža na lijevom obrazu i brade.

Ukrajinski mediji javljaju i da je Sičevoj ratovao i u Siriji. Ukrajinski zastupnik u Vrhovnoj Radi, Oleksij Gončarenko, na svom je Telegram profilu napisao, kako je general-pukovnik Sičevoj zarobljen u uniformi potpukovnika, ali su ga ukrajinski vojnici odmah prepoznali. "Ako se stvarno radi o generalu Sičevoju, za njega ćemo moći dobiti puno svojih momaka", napisao je Gončarenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:57