POSEBNA SJEDNICA

Vijeće za ljudska prava UN- a ovaj tjedan o Ukrajini, uključivo žrtvama u Mariupolju

Ukrajina i zapadne zemlje odbacuju ruske optužbe o fašizmu kao neosnovane i tvrde da je Rusija izvela ničim izazvanu agresiju

Jevhenija Filipenko

 Fabrice Coffrini/AFP

UN-ovo vijeće za ljudska prava (UNHRC) održat će posebnu sjednicu o Ukrajini ovaj tjedan, na poziv Kijeva da se razgovara o stanju u toj zemlji, uključivo o izvješćima o masovnim žrtvama u Mariupolju.

Na sastanku u četvrtak mogli bi donijeti rezoluciju kojom od novoosnovanog Istražnog povjerenstva za rat u Ukrajini zahtijevaju da ove godine podnesu Vijeću detaljno izvješće.

Diplomati koji podržavaju Ukrajinu rekli su da je iskazivanje solidarnosti važno upravo sada kada bi Rusija mogla pojačati napade jer obilježava Dan pobjede bivšeg Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

"Sadašnje stanje zahtijeva hitnu sjednicu Vijeća s obzirom na nedavna izvješća o ratnim zločinima i kršenjima u gradu Buči i drugim oslobođenim područjima te izvješćima o masovnim žrtvama u gradu Mariupolju", rekla je ukrajinska veleposlanica Jevhenija Filipenko.

Glasnogovornik ruske misije u Ženevi nije odmah bio dostupan za komentar.

Rusija opovrgava da napada civilne mete te svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" u svrhu razoružanja Ukrajine i zaštite građana od fašizma.

Ukrajina i zapadne zemlje odbacuju ruske optužbe o fašizmu kao neosnovane i tvrde da je Rusija izvela ničim izazvanu agresiju.

Rusija je isključena iz Vijeća za ljudska prava prošli mjesec. U teoriji Rusija i dalje može poslati svog izaslanika na sjednicu u Ženevu i bit će u dopušteno da odgovara na pitanja, prema propisima Vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:15