POJAVILA SE NOVA SNIMKA

VIDEO: VOĐA ISLAMSKE DRŽAVE JOŠ JE ŽIV Kalif prijeti: 'Spremite se za džihadističku erupciju!'

IS je objavio audioporuku svog vođe dugačju 17 minuta koja potvrđuje da napad kod Mosula nije unišitio vrh kalifata
An image grab taken from a propaganda video released on July 5, 2014 by al-Furqan Media allegedly shows the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi, aka Caliph Ibrahim, adressing Muslim worshippers at a mosque in the militant-held northern Iraqi city of Mosul. Baghdadi, who on June 29 proclaimed a "caliphate" straddling Syria and Iraq, purportedly ordered all Muslims to obey him in the video released on social media. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
 AFP

Abu Bakr al-Bagdadi, vođa Islamske države za kojega se već nekoliko dana sumnja da je možda ranjen ili čak ubijen u prošlotjednom koalicijskom napadu kod Mosula u Iraku, oglasio se audioporukom. Analitičari tvrde da je ona najvjerojatnije “autentična” i “nova”.

U 17 minuta dugoj poruci čiji je smisao, pretpostavlja se, demantirati nagađanja o njegovoj smrti - iako činjenica da je ipak riječ samo o audiosnimci puno govori te možda čak potvrđuje priče da on doista jest ranjen - al-Bagdadi poručuje da se IS-ovi vojnici nikad neće prestati boriti.

- Čak i ako ostane jedan od boraca, oni nikad neće napustiti borbu jer prkose poniženju i nepravdi. Nikad se neće prestati boriti jer nisu okusili čast i dostojanstvo izvan borbi - poručuje kalif u snimci koja je zapaljiva i za IS prepoznatljiva.

U njoj se ne dotiče izrijekom napada kod Mosula, ali komentira neke od događaja koji su se zbili nakon tog zračnog udara - primjerice, odluku američkog predsjednika Baracka Obame da u Irak, u ulozi savjetnika, pošalje dodatnih 1500 vojnika, a tu najavu al-Bagdadi ismijava.

Pobornike IS-a kalif, među ostalim, poziva da “eruptiraju vulkane džihada” diljem svijeta protiv njihovih neprijatelja “Židova, križara, otpadnika i vragova”, a SAD i njegove saveznike naziva “preplašenima, slabima i nemoćnima”.

Na snimci se al-Bagdadi hvali i s novim savezima koje je IS sklopio s džihadistima u Libiji, Egiptu i Alžiru te poziva na napade na Saudijsku Arabiju čije lidere naziva “glavom zmije” i tvrdi da vojna kampanja predvođena SAD-om (a u kojoj sudjeluju i zaljevske države koje kalif naziva “izdajnicima”) u Iraku i Siriji “propada”.

- Osvijetlite zemlju vatrom protiv svih diktatora - poziva al-Bagdadi u snimci.

No, s njegovim tvrdnjama da koalicija stoji na mjestu i ne postiže uspjehe mnogi se analitičari ne slažu. Zračni udari su doista, smatra se, nanijeli veliku štetu IS-u. To tvrdi i američki ministar obrane Chuck Hagel. Borba protiv IS-a, iako će biti duga i teška, naglašava, pokazuje napredak. On je, dodaje, stabilan i značajan jer su zračni udari smanjili IS-ov vojni kapacitet.

- Direktno i kroz podršku iračkih snaga, koalicijski zračni napadi su udarili na IS-ovo zapovjedništvo i kontrolu, vodstvo i izvor prihoda te smanjili njihovu mogućnost gomilanja snaga - objasnio je Hagel. Također su se pojavile i informacije da su iračke snage jučer uspjele potisnuti militante IS-a iz naftnog grada Baidža sjeverno od Bagdada.

U međuvremenu je objavljeno da IS na području svog kalifata namjerava uvesti vlastitu valutu, odnosno kovati zlatne, srebrne i bakrene kovanice kojima bi se trebao “boriti” protiv “tiranskog valutnog sustava koji je nametnut muslimanima” (vjerojatno američkog dolara).

Došlo je i do promjene u odnosima IS-a i terorističke mreže al-Qa’ide, odnosno njihova sirijskog ogranka al-Nusre. Vojni vođe tih dviju grupacija dogovorili su primirje te odlučili strateški udružiti snage protiv svojih zajedničkih neprijatelja. To su navodno dogovorili na sastanku 2. studenoga u sirijskom gradu Atarebu, a “summitu” su prisustvovali i pripadnici grupe Korasan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 10:15