SPAS U DNK ANALIZI

VIDEO: VIŠE OD 30 GODINA NEVIN LEŽAO U ZATVORU Kako su sudski vještaci uništili život perspektivnom mladiću: 'Lagali su, a sada imam i dokaz'

Keith Allen Harward, convicted of a 1982 murder and rape in Newport News, Virginia, is seen in an undated picture released by the Virginia Department of Corrections. REUTERS/Virginia Department of Corrections/Handout via Reuters THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
 HANDOUT/Reuters / REUTERS

Bivši moreplovac, sada 60-godišnjak, osuđen na doživotni zatvor zbog silovanja i ubojstva u američkoj saveznoj državi Virginiji više od 30 godina proveo je nevin iza rešetaka.

Keith Allen Harward pušten je iz zatvora Nottoway u petak, nakon što je vrhovni sud u Virginiji prihvatio analizu uzorka njegove DNK kojom je utvrđeno da ona ne odgovara genetskom profilu u spermi pronađenoj na mjestu zločina 1982. godine. Tada je, naime, netko nasmrt metalnom šipkom prebio Jesseja Perrona i silovao njegovu suprugu u Newport Newsu, dok su u susjednoj sobi spavala njihova djeca.

Harward je u to vrijeme bio mornar na vojnom brodu USS Carl Vinson, koji je bio usidren u blizini doma žrtava. Žrtva silovanja ni u jednom ga trenutku nije identificirala kao napadača, nije ga jasno vidjela jer se sve odvijalo u mraku. No, policiji je opisala da je riječ o muškarcu u uniformi američke ratne mornarice. Kobne je večeri čuvar u luci u kojoj je brod bio usidren prokazao Harwarda kao osobu koju je tobože vidio kako s krvavim mrljama na odjeći ide na brod.

Osim na temelju nepouzdanih svjedočenja, Harward je u konačnici doživotnu robiju dobio ponajviše zahvaljujući klimavoj tezi dvojice sudskih vještaka koji su sud uvjeravali da se tragovi nečijeg ugriza na tijelu silovane žene slažu s njegovim zubalom. Nijedan drugi fizički dokaz nije Harwarda povezivao sa zločinom.

Prije dvije godine u njegov se slučaj umiješala neprofitna organizacija 'Innocence Project' te su oni forsirali da se napravi DNK analiza, koja je naposlijetku dokazala da sperma pronađena na mjestu zločina nije njegova.

Naprotiv, pokazalo se da se DNK podudara s jednim Harwardovim bivšim kolegom, mornarom Jerryjem L. Crottyjem, koji je umro u zatvoru Ohio u lipnju 2006., gdje je služio kaznu zbog otmice.

- Suci, forenzičari, detektivi... nisu tragali za istinom, već su svi tražili način da me osude. Lagali su da na mjestu zločina nije bilo krvi, oni su kriminalci, jer su lagali. ja nisam lagao, ja sam rekao istinu. Ovo me jako potreslo. Sada ću moći pogledati kroz prozor bez prepreka ili zagrliti stablo. Morat ću ponovno započeti svoj život. Vraćam se u rodni grad... - kazao je Harward nakon što je izašao iz zatvora, a onda se slomio u suzama.

- Ovo je sve uništilo moje roditelje. Ta suđenja... Kao što je moj brat rekao, nikad nismo vidjeli oca da plače. Ovo mu je slomilo srce. A ja nisam uspio otići ni na njihov pogreb. Zbog ovih kriminalaca. Netko mora platiti za to - zaključio je

Istraga Associated Pressa 2013. godine pokazala je da je u Americi najmanje 24 osuđenika za ubojstvo ili silovanje, kod kojih je glavni dokaz bio ugriz na žrtvi, od 2000. godine oslobođeno krivnje.

Dokazi vezani uz ugriz proteklih se godina uzimaju s povećanim oprezom, no još se uvijek koriste na američkim sudovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 20:35