PRIJETIO TSUNAMI

VIDEO: VELIKI POTRES POGODIO EKVADOR Zbrajaju se mrtvi, gradonačelnik grada u blizini epicentra: 'Ne radi se o par srušenih kuća, urušio se cijeli grad!'

 Reuters

Vrlo snažan potres pogodio je Ekvador u noći sa subote na nedjelju po hrvatskom vremenu.

Prema prvim informacijama, magnituda je bila 7.4, ali ona je ubrzo ažurirana na 7.8, a lokalne su vlasti objavile uzbunu zbog mogućeg formiranja razornog tsunamija.

Epicentar je bio u podmorju blizu sjeverozapadne ekvadorske obale, a ondje je zabilježena veća materijalna šteta. Službeni izvori govore da je poginula najmanje 77 osoba, no ta brojka raste iz sata u sat. U šest pokrajina vlast je proglasila izvanredno stanje.

Gabriel Alcivar, gradonačelnik grada Pedernalea, koji se nalazi u blizini epicentra, kazao je kako čini sve što je u njihovoj moći.

'Moram biti iskren i reći da zapravo možemo učiniti jako malo', rekao je Alcivar.

'Nije se ovdje srušilo samo nekoliko kuća. Doslovno se urušio cijeli grad', dodao je.

Velika šteta prijavljena je i u gradu Manti gdje je do daljnjega zatvoren međunarodni aerodrom zbog teškog oštećenja kontrolnog tornja, čiji su dijelovi završili na pisti.

'Većina ljudi je uzela samo ono najnužnije za preživljavanje. Svi su na ulicama s ruksacima. Nema ni struje ni vode', komentirao je za Reuters stanovnik Mantea.

U glavnom gradu Ekvadora također vlada kaos.

'U stanju šoka sam. Zgrada u kojoj živim se pomaknula, sve se urušilo. Susjedi su vrištali, a djeca plakala. Strašno', komentirao je stanovnik Quita.

Stigle su i informacije o urušenom vijaduktu u gradu Guayaquilu.

Upozorenje za tsunami izdano je i u susjednom Peruu, a potres se osjetio i u Kolumbiji.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:57