VELIKI NAPAD

VIDEO: UZNEMIRUJUĆI PRIZORI TERORA U INDONEZIJI Islamska država preuzela odgovornost, pogledajte trenutak prve eksplozije

 Reuters

NOVO 12:26 Odgovornost za napade u kojem je poginulo najmanje šestero ljudi, među kojima su jedan kanadski i jedan nizozemski državljanin, preuzela je Islamska država, objavila je novinska agencija povezana s tom džihadističkom organizacijom. "Borci Islamske države izveli su jutros oružani napad na strane državljane i snage sigurnosti koje su ih štitile u indonezijskom glavnom gradu", obavila je agencija Amak na kanalu Telegram.

Šef policije u Džakarti potvrdio je da je Islamska država definitivno izvela napad.

"ISIS definitivno stoji iza napada", rekao je Tito Karnavian.









Dodao je da je indonežanski borac ISIS-a Bahrun Naim, za kojeg se vjeruje da se nalazi u Siriji, "planirao ovo neko vrijeme". "On stoji iza napada", rekao je.

----------------------------------------------

NOVO 10:30 - Policija sumnja da su napad izveli džihadisti povezani s Islamskom državom, koja je već prije izrazila želju za osnivanjem kalifata u Indoneziji, javlja AFP.

----------------------------------------------

10:11 - Prema službenom priopćenju policije, zgrada trgovačkog centra je sigurna i u njoj više nema napadača. Još uvijek nije poznato ima li ih još na drugim lokacijama u gradu.

----------------------------------------------

09:30 - Policija tvrdi kako je ubila petero terorista, no još uvijek nisu sigurni da se radi o svim napadačima. Osim terorista i trojice policajaca, ubijeno je i najmanje dvoje civila, od kojih je jedan bio nizozemski turist. Ukupno je poginulo najmanje desetoro ljudi.

----------------------------------------------

08:39 - Na ulicama Džakarte ponovno se čuje pucnjava. Reporteri na Twitteru izvještavaju kako je zavladala velika panika, ljudi bježe i skrivaju se iza automobila.

















----------------------------------------------

08:10 - Policija javlja kako su ubijena četiri naoružana napadača u vatrenom okršaju s interventnim policajcima u kino-dvorani trgovačkog centra u kojem se nalazio i Starbucks, prva meta napada.

- Steriliziramo zgradu od podruma do krova, izjavio je glasnogovornik policije Iqbal Kabid.

Prema zadnjem izvještaju policije u napadima je smrtno stradalo ukupno sedmero ljudi, među kojima tri policajca i četiri napadača, no još nije sigurno ima li još napdača.

----------------------------------------------

07:20 - U Džakarti traje sukob između terorista, za koje još nije potvrđeno da su pripadnici Islamske države, te policije i vojske. Ulice Džakarte pune su dugih cijevi a vlasti su potvrdile da su u centar grada poslani i tenkovi.

Lokalni mediji izvještavaju kako se šestero naoružanih muškaraca zabarikadiralo u trgovačkom centru Sarinah Mall, kojeg su u potpunosti okružile vojska, policija i mediji.









Novinar Associated Pressa potvrdio je kako se prije pola sata čula eksplozija iz istog Starbucksa koji je bio meta prvog napada. Eksplozija se dogodila netom nakon što je oko 25 policijskih specijalaca uletjelo u Starbucks. Iako još nema potvrde što se dogodilo policajcima, nakon eksplozije viđeni su djelatnici hitne medicinske pomoći kako utrčavaju u kafić.

Čini se da u dijelovima grada još uvijek traje sukob terorista i policije.









----------------------------------------------

DŽAKARTA - Serija snažnih eksplozija potresla je u četvrtak glavni grad Indonezije Džakartu. Kako javljaju agencije, nakon detonacija, njih najmanje šest, na ulicama se začula i pucnjava, zavladao je potpuni kaos.

Prema prvim informacijama, najmanje su tri osobe izgubile život, a do incidenta je došlo u podružnici Starbucksa, u blizini velikog trgovačkog centra Sarinaha.

Kako javlja dopisnik agencije AFP s lica mjesta, u blizini spomenutog centra na cesti se mogu vidjeti leševi.

Foto: Reuters

'Ovo je bila bomba', kratko je izjavio policijski glasnogovornik Anton Charliyan. Pozvao je sve građane da se udalje od mjesta incidenta zbog mogućnosti da ima još neeksplodiranih naprava.

Foto: Reuters

Reuters javlja da policija vjeruje kako je najmanje jednu eksploziju prouzročio bombaš samoubojica. Dopisnik AP-a javlja da mu je zaštitar u jednoj banci blizu Starbucksa rekao kako je vidio petoricu napadača, od kojih su se trojica raznijela.

Zasad nema informacija tko bi mogao stajati iza ovih napada.

Foto: Reuters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:28