NEOBIČNA GRAĐEVINA

VIDEO U Londonu otvoren kontroverzni OLYMPIC ORBIT toranj. Arhitekt: I za Eiffelov toranj su govorili da je odvratno ružan kad je tek izgrađen

Ima dvije promatračke platforme, spiralno stepenište od 455 stepenica, lift pa čak i restoran. Osmišljen je tako da se posjetitelji na 115 metara visoki vrh penju liftom, a spuštaju se stepenicama kako bi se, osim veličanstvenom pogledu na London, divili i Kapoorovim arhitektonskim detaljima
 YouTube

LONDON - U petak je i službeno otkriven Olympic Orbit toranj , još jedna atrakcija koja je u Londonu osvanula u sklopu priprema za Olimpijske igre, javlja BBC. Ova impozantna i vrlo neobična građevina od crvenog čelika, čiji izgled je već izazvao burne reakcije javnosti, smještena je uz sam olimpijski stadion.

Toranj je dizajnirao Anish Kapoor, poznat kao dobitnik Turnerove nagrade, u suradnji sa strukturnim dizajnerom Cecilom Balmondom. Ima dvije promatračke platforme, spiralno stepenište od 455 stepenica, lift pa čak i restoran. Osmišljen je tako da se posjetitelji na 115 metara visoki vrh penju liftom, a spuštaju se stepenicama kako bi se, osim veličanstvenom pogledu na London, divili i Kapoorovim arhitektonskim detaljima.

No, i cijena ulaznica je nešto što je podijelilo javnost. Najavljeno je da će ulaznice tijekom Olimpijskih igara stajati 15 funti, za što se i Kapoor požalio da je pretjerana cijena za građane, piše The Telegraph . Zato se razmatra opcija da se cijena spusti nakon Igara, tijekom kojih će ulaznike ionako moći kupiti samo oni koji već imaju ulaznice za sportske događaje.

- Prekrasan je, ali je nezgrapan, rekao je Kapoor za svoj toranj. Skoro pa kao neki lakat koji strši i smeta. Zahtijeva vašu pažnju i uznemiruje.

- Baš sam čitao kritike o Eiffelovom tornju kad je on otvoren. Opisali su ga kao najodvratnije ružnu građevinu, ali tako se više ne misli, zaključio je Kapoor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:19