ŠESTERO MLADIH UBIJENO U VOLGOGRADU

VIDEO: TERORISTIČKI NAPAD U RUSIJI Bombašica se raznijela u busu punom studenata!

 AFP

Žena kamikaze podrijetlom iz Dagestana, nestabilne republike na ruskom Kavkazu, ubila je u ponedjeljak šest osoba aktivirajući eksploziv na sebi u autobusu punom studenata u Volgogradu, što je potaknulo strah u svezi sa sigurnošću sto dana prije početka Olimpijskih igara u Sočiju.

"Šest osoba i bombašica su izgubili život" u eksploziji koja se dogodila oko 14.00 sati po mjesnom vremenu (12.00 sati po srednjoeuropskome) u Volgogradu (bivši Staljingrad, na jugu Rusije), rekao je za AFP glasnogovornik ruskog istražnog povjerenstva.

"Pokrenuta je istraga o terorističkom napadu, ubojstvu i preprodaji oružja i eksploziva", dodao je čelnik istražnog povjerenstva Vladimir Markin u priopćenju.

Po informacijama koje je objavio mjesni ogranak istražnog povjerenstva, žena koja je izvela napad "nedavno je prešla na islam".

Riječ je o Naidi Asjalovoj (30), stanovnici Mahačkale, prijestolnice Dagestana, nestabilne kavkaske republike blizu Čečenije, dodao je Markin.

Kako navode istražitelji, studirala je u Moskvi gdje se upoznala s Dmitrijem Sokolovom, budućim mužem kojeg je pridobila za oružani islamistički pokret.

"Sokolov je došao u Dagestan. Danas ga traže kao pripadnika oružane skupine u Mahačkali", rekao je ogranak istražnog povjerenstva.

U autobusu je bio "velik broj studenata" u trenutku eksplozije koja se dogodila usred vozila, rekao je za radio Eho Moskve Vladimir, stanovnik Volgograda čija je kći neozlijeđena preživjela napad.

"Autobus se razletio u komadiće (...) Bilo je strašno", dodao je.

Javna mreža Rossija 24 objavila je snimku eksplozije na kojoj se može vidjeti kako dijelovi autobusa padaju na cestu.

Odbor za borbu s terorizmom osnovao je krizni stožer koji "radi na sprječavanju novih eksplozija".

Trideset dvije osobe primljene su u bolnicu nakon ovoga atentata, među njima je "sedmero u jako teškom stanju", priopćilo je istražno povjerenstvo.

Rossija 24 je, pozivajući se na istražitelje, nešto ranije bila izvijestila da je riječ o eksploziji plinske boce koja se u nekim prijevoznim sredstvima koristi za pogon.

U Rusiji se od 1999. dogodio niz krvavih napada, a više njih su izvele žene bombaši samoubojice koje islamistički pobunjenici nerijetko šalju u smrt.

Islamisti su preuzeli odgovornost i za dva bombaška napada u ožujku 2010. u moskovskoj podzemnoj željeznici (40 mrtvih) i u zračnoj luci Moskva-Domodjedovo u siječnju 2011. (36 mrtvih).

Islamistički vođa na ruskom Kavkazu Doku Umarov, najveći neprijatelj Kremlja, pozvao je u srpnju u videoporuci na napade na Olimpijske igre u Sočiju koje počinju 7. veljače kako bi se "svim sredstvima" spriječilo njihovo održavanje.

"Umarov je u više navrata izjavljivao da želi donijeti terorizam svuda u Rusiji. Prijetili su Sočiju, ali ne samo njemu", istaknuo je Aleksandar Čerkasov iz nevladine organizacije Memorial, odgovarajući na pitanje AFP-a.

"Živimo s terorističkom prijetnjom i ovaj napad nas na to podsjeća", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 02:19