SRBIJU DIGLI NA NOGE

VIDEO Sve je bilo precizno isplanirano: Bijeg Milovanovića i Zveri režirao je Joca Amsterdam?

Zbog sumnje da su im pomagali u bijegu na 48 sati pritvoreno je pet zatvorskih čuvara

BEOGRAD - Srpska policija sumnja da iza pokušaja bijega pripadnika Zemunskog klana Sretka Kalinića i Željka Milovanovića stoji Joca Amsterdam, piše Blic, a prenosi B92.

Izvor blizak istrazi za Blic je izjavio da je Sreten Jocić bio u Specijalnom sudu za vrijeme pokušaja bijega. Sumnjaju da je postojala točna satnica bijega te da je akciju organizirao netko izvana.

- Milovanović je Jocin čovjek. Sumnja se da ih je želio osloboditi. Postojali su i operativni podaci da se ovako nešto priprema. Provjeravaju se svi detalji. Sumnja se i da su imali podršku i unutar zatvora i zbog toga je petorici zatvorskih čuvara određen 48-satni pritvor, rekao je izvor blizak Blicu.

Također je otkrio da policija provjerava zgrade koje okružuju Specijalni sud jer se sumnja da ih je skupina koja ih je trebala preuzeti nakon bijega, tamo čekala.

- Oni su istodobno izašli iz ćelije i netko ih je čekao vani u točno određeno vrijeme. Plan bijega imao je strogo određenu satnicu.

Sretko Kalinić Zver , osuđen za atentat na Đinđića, i Željko Milovanović, osuđen za ubojstvo Pukanića, pokušali su jučer ujutro u 5.30 sati pobjeći iz Okružnog zatvora u Beogradu. Objavljena je i snimka sigurnosnih kamera iz zatvorske jedinice koja prikazuje njihov bijeg.

'Gotovo su sigurno imali jatake'

- Potpuno je nemoguće da Sretko Kalinić i Željko Milovanović sami organiziraju pokušaj bijega iz tako dobro čuvanih ćelija kakve su one u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu, a da nisu imali jednog ili više pomagača iznutra - rekao je za Jutarnji list ugledni srbijanski kriminolog dr. Dobrivoje Radovanović, umirovljeni profesor Sveučilišta u Beogradu.

- Pritvorska jedinica u Ustaničkoj ulici ne samo što ima iznimno osiguranje, nego u potpunosti onemogućava međusobnu komunikaciju zatvorenika. Pritvorska jedinica Specijalnog suda na sigurnosnoj je razini najbolje čuvanog zatvora u Srbiji, u Zabeli pokraj Požarevca. Zato je potpuno nevjerojatno da bi Kalinić i Milovanović mogli dogovarati pokušaj zajedničkog bijega, a da im u tome nije pomagao netko od čuvara ili osoblja zatvora.

Moguće je da su nekoga potkupili jer ne vidim drugog načina kako bi međusobno sami mogli planirati i koordinirati svoju akciju - uvjeren je Radovanović, ekspert za kriminologiju i autor stručne knjige “Čovek i zatvor”. (D. Hedl)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 19:28