NEPRAVEDNO OPTUŽEN

VIDEO: SUSRET S ČOVJEKOM KOJI GA JE NA 30 GODINA STRPAO U ZATVOR 'Uništio si mi život, ne mogu ti oprostiti'

Američki tužitelj Marty Stroud priznao je da nije imao dokaze protiv Glenna Forda, koji je bio optužen na smrtnu kaznu zbog ubojstva zlatara.

LOUISIANA - Muškarac iz Louisiane, koji je 30 godina bio u zatvoru iščekujući smrtnu kaznu zbog ubojstva koji nije počinio, odbio je ispriku tužitelja koji ga je strpao iza rešetaka, prenosi Daily News.

- Žao mi je, ali ti ne mogu oprostiti, rekao je bivši zatvorenik Glenn Ford tužitelju Martyju Stroudu u emotivnom susretu koji je organizirao ABC news.

Neposredno prije puštanja iz zatvora 2014., Fordu su dijagnosticirali rak pluća i ima još samo nekoliko mjeseci života. Na susretu s tužiteljem koji mu je uništio život bio je toliko slab da nije mogao ustati iz stolice.

- Dugo sam o ovome razmišljao. Želim da znaš da mi je uistinu žao. To je nešto što će me progoniti do groba, rekao mu je Stroud.

Ford mu je odgovorio da se sada želi fokusirati na zdravlje, a ne na osvetu, no nije bio spreman za oprost.

- U redu, ali to me i dalje koštalo 31 godinu života, a sad me na kraju čeka samo smrt, rekao je Ford.

Stroud je prije toga poslao i potresno pismo u kojem se ispričava zbog svega.

- Bio sam arogantan i pun sebe. Nije me zanimala pravda nego sam samo želio pobijediti, napisao je tužitelj o postupku koji je vodio 1984.

Priznao je da nije inzistirao na činjenicama koje su mogle osloboditi Forda krivnje za ubojstvo zlatara Isadora Rozemana, kojem je uređivao dvorište. Rekao je da se potrudio da svi porotnici na sudu budu bijelci, budući da je optuženi crnac. Nakon što je uspio dobiti smrtnu kaznu odveo je kolege na slavlje.

- To je bilo bolesno, napisao je Stroud.

Ford je konačno oslobođen u ožujku 2014. nakon što je sudac odlučio da postoje dokazi da nije bio uključen u Rozemanovo ubojstvo. Država je Fordu, unatoč svemu, odbila isplatiti 330.000 dolara odštete za godine izgubljene u zatvoru.

- Glenn Ford zaslužio je svaki novčić, izjavio je posramljeni tužitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 01:32