PRAŠUME BRAZILA

VIDEO: SUPER-RIJETKA SNIMKA PLEMENA POTPUNO IZOLIRANOG OD VANJSKOG SVIJETA Pogledajte što je jedan član napravio nakon što je uočio kameru

 
 Survival International / FACEBOOK

Međunarodni pokret boraca za prava plemenskih zajednica Survival International na svojem je Facebook profilu objavio rijetku video snimku na kojoj se mogu vidjeti članovi plemena Awá koji žive u brazilskoj saveznoj državi Maranhão te kojima bi zbog aktivnosti tamošnje drvno-prerađivačke industrije prijeti istrjebljenje, piše Daily Mail.

Na snimci u trajanju od 60 sekundi koju je u šumi u kolovozu prošle godine snimio Flay Guajajara, član neprofitne filmske organizacije Mídia Índia i plemenu Awá susjednog plemena Guajajara, može se vidjeti kako jedan od članova plemena drži mačetu.

Nakon što kratko pomiriši mačetu, član plemena naočigled uoči kameru i osobu koja ga snima te s drugim članovima plemena pobjegne od njih. Survival International tvrdi da pleme Awá često napadaju osobe koje krče tamošnje šume.

Direktor Survival Internationala Stephen Corry tvrdi da će samo globalna intervencija spriječiti genocid plemena. "Oni što krče šume već su pobili mnogo njihovih rođaka, a druge su otjerali iz šume. Predsjednik (Brazila Jair) Bolsonaro i njegovi prijatelji iz drvno-prerađivačke industrije najviše bi voljeli eliminirati preživjele. Erisvan Guajajara iz organizacije Mídia Índia rekao je da nisu dobili dopuštenje članova plemena Awá da ih snime, ali da su smatrali da je važno da svijet vidi pleme jer će ih ubiti djelatnici drvno-prerađivačke industrije.

Članovi plemena Guajajara pripadaju skupini Zaštitnici Amazone, koja želi zaštititi autohtona plemena koja žive u izolaciji.

Premda je s većinom članovima plemena Awá ostvaren kontakt, vjeruje se da neki članovi plemena još uvijek ne komuniciraju s vanjskim svijetom i žive u prašumi, kojoj, kako kažu u Survival International, prijeti uništenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:53