NAJVEĆI ULOV DO SADA

VIDEO: SAD i Ekvador zaplijenili podmornicu za šverc kokaina

 REUTERS/Washinton Benalcazar/El Comercio

WASHINGTON - Američka Administracija za suzbijanje droge (DEA, Drug Enforcement Administration ) objavila je u subotu kako je pomogla pri zaplijeni podmornice sposobne prevoziti više tona kokaina.

Dužnosnici DEA-e navode kako je dizel-električna podmornica, konstruirana u zabačenim dijelovima džungle, uhvaćena na granici Ekvadora i Kolumbije nedaleko od San Lorenza, u sjevernoj ekvadorskoj provinciji Esmeraldas . Ekvadorske su vlasti uspješno zaplijenile podmornicu prije njene prve plovidbe.

Sofisticirano i maskirano plovilo ima zapovjedni toranj, periskop i sustav ventilacije baš kao i prave podmornice. Visoko je oko tri te dugačko gotovo 30 metara. DEA ističe kao joj je namjena bila prekooceansko krijumčarenje droge.

Prilikom zaplijene podmornice jedna je osoba uhićena.

Jay Bergman, andski regionalni ravnatelj DEA-e, upozorava kako kapacitet i domet podmornice upućuju na vrlo ozbiljan pristup razvoju plovila, a samim time i na sposobnost krijumčara. Kolumbijski su karteli poznati po izradi 'podmornica kućne radinosti' kojima su kokain švercali prema SAD-u daleko od očiju obalnih straža Kolumbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Kolumbijske su vlasti imale tek nekoliko uspješnih slučajeva zaplijene podmornica. U kolovozu 2007. američke su snage nedaleko od Gvatemale presrele plovilo slično podmornici s pošiljkom od nekoliko tona kokaina. Isti uspjeh postigla je meksička mornarica u lipnju 2008.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:19