GROMADA IZ RUSIJE

VIDEO: S DNA JEZERA IZVUKLI NAJVEĆI METEOR IKAD OTKRIVEN NA ZEMLJI? Čeka se potvrda

MOSKVA - Ruski ronioci izvukli su iz jezera na području Čeljabinska možda najveći meteor do sada otkriven na Zemlji, prenosi BBC.

Gromada od 570 kilograma mogla bi pripadati meteoru koji je eksplodirao i raspao se iznad toga područja početkom ove godine te je napravio rupu u ledu jezera Čebarkul promjera oko šest metara.

Ukoliko se potvrdi da je izvađena stijena svemirskog porijekla bio bi to najveći meteor pronađen na Zemlji.

Više od tisuću osoba ozlijeđeno je kad je 17-metarski kamen težak 10 tisuća tona ušao u atmosferu i raspao se iznad Rusije 15. veljače.

Snimke lokalnih medija pokazuju kako je tim ronilaca izvukao kamen promjera 1,5 metara iz jezera nakon što ga je još u vodi omotao i postavio na metalnu platformu.

No, kamen se raspao tijekom pokušaja podizanja s tla na najmanje tri dijela a vaga je pukla u trenutku dok je pokazivala težinu od 570 kilograma.

Znanstvenici ipak upozoravaju da će trebati neko vrijeme kako bi potvrdili da je kamen izvučen iz jezera doista iz svemira.

Stijena je bila u jezeru na dubini od 13 metara.

Ronioci su dosada s dna jezera izvukli 12 komada no tek za njih četri do pet potvrdilo se da su doista dijelovi meteora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:45