ŠOKIRANI DOČEKOM

VIDEO Ruski turisti stigli s naljepnicama ‘Z‘, lokalci ih skoro linčovali: ‘Fašisti, odlazite!‘

Slovo Z i V propagandni su simboli ruske invazije na Ukrajinu koje su neke države zabranile, no ne i Kazahstan
 Twitter

Uzrujani ruski turist snimio je video koji prikazuje kako su ih dočekali lokalni stanovnici nakon što su na njihovim vozilima ugledali naljepnicu sa slovom Z.

"Mi smo Rusi, a ovo je resort Žasibi gdje su nas dočekali na vrlo neugodan način. Vidjeli su ‘Z‘ znak na stražnjem dijelu našeg automobila i onda su nas ‘zasuli‘ - da smo fašisti, da smo napali Ukrajinu. Vozač ovog autobusa rekao nam je da nismo dobrodošli ovdje", govori Rus na snimci objavljenoj na kanalu Telegram.

"Rusi, odlazite odavde, vi ste fašisti", vikao je Kazahstanac na Ruse.

Slovo Z i V propagandni su simboli ruske invazije na Ukrajinu koje su neke države zabranile, no ne i Kazahstan.

Novinar Sergej Duvanov pojasnio je da je to tako jer je Kazahstan pod ruskim političkim utjecajem.

"Ne žele nikakve sukobe sa svojim sjevernim susjedom i neće uvesti takav ‘politički motiviran‘ zakon koji se Kremlju ne bi svidio i koji bi mogao prouzročiti probleme za Kazahstan."

Ipak, neki Kazahstanci pozvali su policiju kada su na automobilima vidjeli slovo ‘Z‘, nakon čega je vlasnik automobila novčano kažnjen "zbog kršenja pravila o korištenju vozila".

"Maknite slovo "Z", možete ga opet staviti kad se vratite u Rusiju. Tamo vam nitko neće ništa reći. Danas je naljepnica sa slovom Z, a sutra ćete doći u moju zemlju s tenkom", čuje se muškarac kako govori vozaču kamiona u drugom videu.

U ovom slučaju, vozač je pristao ukloniti naljepnicu, javlja Radio Slobodna Europa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:30