TUŽNA OBLJETNICA

VIDEO: PROŠLO JE 12 GODINA OD NAPADA 11. RUJNA Amerika odaje počast žrtvama

Minutom šutnje u 8:46 po njujorškom vremenu Sjedinjene Države danas će obilježiti 12. obljetnicu terorističkih napada na tornjeve Blizance i Pentagon.

Točno u to vrijeme 2001. godine avion American Airlinesa na letu broj 11 zabio se u sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra.

U 9:03 u južni se toranj zabio avion United Airlinesa na letu broj 175, 34 minute kasnije let American Airlinesa broj 77 pogodio je zgradu Pentagona u Washingtonu, dok su još pola sata kasnije let United Airlinesa broj 93, za koji se vjeruje da je trebao pogoditi Bijelu kuću, srušili putnici u Shanksvilleu u Pennsylvaniji.

Poginulo je 2977 ljudi.

Bijela kuća priopćila je da je sigurnost povećana kako bi se na obljetnicu spriječili eventualni teroristički napadi. Nije otkriveno što je točno poduzeto, ali Obamina savjetnica za domovinsku sigurnost i borbu protiv terorizma Lisa Monaco na mjerama je radila mjesecima.

Komemoracije su danas planirane na Ground Zerou u New Yorku, gdje će obitelji žrtava čitati imena 2753 poginulih u New Yorku, uključujući 403 policajaca i vatrogasaca.

Ceremonija će se održati u Memorijalnom parku 11. rujna, gdje su na mjestu gdje su nekoć stajali tornjevi Blizanci sada dvije fontane, oko kojih su, 12 godina kasnije, blizu dovršenja dva nova nebodera, uključujući One World Trade Center, koji će sa 104 kata i 541 metara visine biti najviša građevina na Zapadnoj hemisferi.

Pročitat će i imena devet poginulih u napadu al-Qa'ide na istome mjestu 1993. godine. U New Yorku neće biti govora političara, ali će predsjednik Barack Obama govoriti na privatnoj komemoraciji u Pentagonu pred članovima obitelji 184 ljudi koji su tamo poginuli. U Pennsylvaniji će se također čitati imena 40 poginulih i polagati vijenci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:19