OPASNOST IZ DUBINA

VIDEO Proradio vulkan na Kanarskim otocima: Vlasti evakuiraju stanovnike, trese kao nikad u posljednjih 100 godina

View taken on September 28, 2011 of the Luchon and Las Lapas neighborhoods on the Spanish Canary Island of El Hierro where residents had to be evacuated after a recent series of earthquakes. The evacuation on the island of El Hierro aimed to prevent inhabitants being hit by volcanic rock that might be hurled out of the volcano, a municipal official told AFP. AFP PHOTO / DESIREE MARTIN
 AFP

Pedeset i tri stanovnika kanarskog otoka El Hierro evakuirala je španjolska policija nakon što su seizmolozi zabilježili sve jače podrhtavanje tla. Stanovnici i turisti koji su evakuirani stanovali su u podnožju vulkana koji je sve češće počeo izbacivati kamenja, a vlasti ne vjeruju da bi moglo doći do velike erupcije.

Ostalih 11 tisuća stanovnika otoka i dalje stanuje na El Hierrou, ali postaje sve jasnije kako na otoku s aktivnim vulkanom koji se sve više trese malo tko još želi ostati.

Regionalne vlasti Kanarskih otoka uvjeravaju kako nema razloga za uzbunu, ali u pripremi je sklonište za 2000 ljudi, kao i hrana i lijekovi u slučaju najgoreg.

Od 19. srpnja do danas zabilježeno je oko 8 tisuća potresa, a otoka takva podrhtavanja nije osjetio cijelo stoljeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:02