NAKON PUNIH 7 GODINA

VIDEO Probudio se najaktivniji islandski vulkan. Zračni promet na Islandu obustavljen!

'To je snažan vulkan i pomno pratimo njegovu aktivnost, bez obzira što je dosad bio bezopasan'
A cloud of smoke and ash is seen over the Grimsvoetn volcano on Iceland on May 21, 2011. The cloud rising up from Grimsvoetn as a result of the eruption was seen first time around 1900 GMT and in less than an hour it had reached an altitude of 11 kilometres (6.8 miles)," according to the Icellandic meterological institute. AFP PHOTO
 AFP

Vulkan Grimsvotn na Islandu je eruptirao prvi puta nakon 2004. godine i stvorio gust oblak dima visok 15 kilometara, ali intenzitet njegove eksplozije nije poput one koju je stvorio vulkan Eyjafjallajokull prošle godine .

- Grimsvotn je snažan vulkan i pomno pratimo njegovu aktivnost, bez obzira što je posljednjih nekoliko njegovih erupcija bilo potpuno bezopasno - potvrdili su geofizičari.

Turiste i sve one koji putu zrakoplovima na Island i s njega, najviše od svega zanima hoće li promet biti paraliziran kao prije nešto više od godinu dana, kada je eruptirao Eyjafjallajokull.

- Ova erupcija nije kao ona prošle godine jer je dim visok 15 kilometara išao ravno u zrak - rekao je geolog Hjorleifur Sveinbjornsson za Reuters .

I aviokompanije su potvrdile kako nikakvih zastoja u prometu ne bi trebalo biti u ostatku Europe, ali trenutno je na Islandu promet obustavljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:24