ŠPANJOLSKA UŽIVO

VIDEO: PREMJEŠTANJE POSMRTNIH OSTATAKA DIKTATORA FRANCA Iz mauzoleja u Dolini palih helikopterom ga prebacili na 'obično' groblje

 
Prenošenje tijela diktatora Francisca Franca
 Javier Barbamchao / Emilio Naranjo / TVE Pool / Reuters / AKG / Profimedia

Počelo je premještanje posmrtnih ostataka španjolskog diktatora Francisca Franca iz mauzoleja udaljenog 50-kilometara od Madrida na javno groblje pored glavnog grada Španjolske.

General Francisco Franco, koji je upravljao vojnom diktaturom Španjolskom od pobjede u građanskom ratu 1939. godine do svoje smrti 1975., napustio je Dolinu palih 44 godine nakon smrti.

Mauzolej s bazilikom iznad kojih se uzdiže 150 metara visoki križ izgrađen je 1958. godine u brdima Guadarrama. Izgradnju je bio naložio Franco. Ondje se nalaze kosti nekad zaraćenih republikanaca i nacionalista.

Ekshumacija je započela u 10.:30 po lokalnom vremenu, a posmrtni ostaci bit će premješteni helikopterom. Za podizanje betonske ploče koja teži 1,5 tone koja prekriva lijes nabavljena je dizalica. Samo nekoliko ljudi nazoči ekshumaciji, uključujući ministra pravde, forenzičkog stručnjaka, svećenika i 22 potomka Francisca Franca. Medijima nije dopuštena nazočnost. Troškovi ekshumacije iznose 63.000 eura.

FOTOGALERIJA: Premještanje posmrtnih ostataka

Španjolska socijalistička vlada premijera Pedra Sáncheza je, po dolasku na vlast prije 15 mjeseci, inicirala je ekshumaciju Francovih ostataka tvrdeći da oni ne smiju ostati u mauzoleju financiranom javnim novcem te da to mjesto služi za odavanje počasti diktatoru, a trebalo bi biti mjesto pijeteta žrtvama obiju strana tijekom španjolskog građanskog rata i poraća.

Tome su se protivili Francovi unuci uloživši sudsku žalbu, no Vrhovni sud je prošli mjesec odbacio žalbu.

Ostaci se premještaju na javno groblje u predgrađe El Pardo, udaljeno 15 kilometara od Madrida, gdje je pokopana Francova supruga Carmen Polo. Vlada i sud su odbacili raniju ideju Francovih unuka o premještanju posmrtnih ostataka u madridsku katedralu Almudena, u središtu grada, u čijoj se kripti nalazi grobnica Francove kćeri Carmen.

U blizini groblja El Pardo okupili su se i Francovi pristaše sa transparentima kojima mu izražavaju podrušku: 'Živio Franco', 'Hvala Franco'...

U Španjolskoj će se 10. studenog održati parlamentarni izbori pa oporbena desnica tvrdi da je premještanje ostataka dio predizborne kampanje, dok socijalistička vlada i oporbena ljevica napominju da je to nešto što je još ranije trebalo napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:33