SKANDAL U SLOVENIJI

VIDEO: POVUČEN CRTIĆ O BIVŠEM PREMIJERU Djeci je objašnjavao što se dogodilo u aferi Patria

'Neprimjereno tako osjetljive teme uvrštavati u emisiju namijenjenu 12-godišnjacima'.
 YouTube

Televizija Slovenija optužena je da je iz političkih razloga povukla svoj crtić koji je djeci trebao na jednostavan način objasniti što se dogodilo u aferi Patria , tvrdi Delo.

"Kako se rasplela takozvana afera Patria? Godine 2006. vlada je zaključila da našoj vojsci treba 135 novih vojnih vozila, oklopnjaka za prijevoz pješadije", počinje crtić u emisiji Infodrom, koji je u međuvremenu skinut s interneta i iz arhiva. "Finci su navodno posao osigurali lijepim iznosima novca koje su plaćali posrednicima. To je pak podmićivanje, odnosno korupcija, koja je kažnjiva i zato su taj posao počeli istraživati policajci. U Sloveniji su zbog primanja mita osudili bivšeg predsjednika vlade Janeza Janšu na dvije godine zatvora, biznismena Ivana Črnkoviča na 19 mjeseci te Antona Krkoviča na 22 mjeseca zatvora", pojašnjava se u crtiću od minutu i pol, koji je, kako piše Delo, zasmetao nekim gledateljima, šefovima javne televizije i politici.

Janša se na crtić odazvao na Twitteru.

"Indoktrinacija djece u javnoj kući? @RTV_Slovenija, koju plaćamo svi", napisao je Janša, a njegov SDS zatražio je hitnu sjednicu odbora za kulturu i odbora za obrazovanje.

Na samoj televiziji i prije toga su navodno zaključili da je crtić neprimjeren pa su emisiju Infodrom skinuli s interneta. Pravobranitelj gledatelja Lado Ambrožič kaže da je primio dvije pritužbe, a da ga i osobno smeta interpretacije presude koja još nije pravomoćna, a smatra da je i neprimjereno tako osjetljive teme uvrštavati u emisiju namijenjenu 12-godišnjacima.

S time se nije složila predstojnica katedre za novinarstvo pri Fakultetu društvenih znanosti Karmen Erjavec, koja je za Delo rekla da je riječ o važnoj temi koju treba predstaviti i djeci i mladima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:25