TREĆI DAN HORORA U KENIJI

VIDEO: POKOLJ U ŠOPING CENTRU Objavljene dramatične snimke, među teroristima i Amerikanci?

Militanti u centru Westgate ubili su najmanje 68 ljudi, a tijekom noći čule su se eksplozije i pucnjava
TOPSHOTSA woman who had been held hostage is carried in shock by rescue personnel on September 21, 2013, after she was freed following a security operation at an upmarket shopping mall in Nairobi where suspected terrorrists engaged Kenyan security forces in a drawn out gun fight. Some 20 people have been killed and about 50 wounded Saturday in the initial attack by the gunmen the Kenya Red Cross said. AFP PHOTO / Tony KARUMBA
 TONY KARUMBA

Talačka kriza u Keniji ulazi u treći dan, nakon što su se iz šoping centra Westgate u Nairobiju, gdje su se militanti iz skupine al-Šabab ubili najmanje 68 ljudi, tijekom noći čule eksplozije i pucnjava.

HRVAT MIRO SPASIO SEBE I SINČIĆA IZ ŠOPING CENTRA SMRTI 'Tri sata smo bili zatočeni'

Policija je priopćila da je većina civila izvučena iz zgrade, iako su neki još unutra, ali se ne zna da li kao taoci ili se skrivaju. Pretpostavlja se da je u šoping centru još uvijek između 10 i 15 militanata, a ne zna se nose li na sebi pojaseve s eksplozivom. Neimenovani izvor blizak kenijskim službama sigurnosti za AFP je rekao da je u tijeku akcija vojske.

Vojska tvrdi da čini sve da talačku krizu privede brzom kraju, ali naglašava da je riječ o osjetljivoj operaciji budući da im je glavni prioritet spašavanje talaca. Analitičari također ističu da, budući da se čini da su se napadači zabarikadirali u golemom supermarketu u šoping centru, imaju dovoljno zaliha hrane i potrepština da bez problema mogu danima izdržati policijsku opsadu.

Skupina al-Šabab poručila je da njezini borci zahtijevaju da Kenija povuče svoje postrojbe iz Somalije, gdje se godinama bore upravo protiv te skupine povezane s al-Qa'idom.

Američki FBI istražuje tvrdnje da su i američki državljani među napadačima šoping centru, javlja CNN.

Na jednom je Twitter profilu objavljeno devet imena za koje su izvori iz militantne skupine al-Šabab, koja je preuzela odgovornost za napade, CNN-u rekli da su imena napadača iz šoping centra Westgate u Nairobiju. Ako je to istina, tri napadača su iz Sjedinjenih Država, dva su iz Somalije, a po jedan je iz Kanade, Finske, Kenije i Britanije. Twitter profil koji je imena objavio u međuvremenu je suspendiran.

Visoki dužnosnik State Departmenta, koji nije imenovan, potvrdio je ne samo da američke vlasti pokušavaju utvrditi jesu li i američki državljani sudjelovali u napadu, nego i da su sve uvjerenije u to.

Skupina napadača, pripadnika al-Šababa, somalske militantne organizacije povezane s al-Qa'idom, u subotu je počela pucati po ljudima u elitnom šoping centru u kojem obično kupuju stranci, diplomati i bogati Kenijci, i potom se zabarikadirala u supermarketu zajedno s taocima.

Kenijska vojska tvrdi da je većina talaca u međuvremenu oslobođena – pretpostavlja se da ih je ostalo još desetak – a u tijeku je akcija kojom vojska pokušava talačku krizu okončati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 13:21