INCIDENT U KNJIŽARI

VIDEO Pogledajte kako je Madeleine Albright rastjerala prosrpske prosvjednike u Pragu!

 YouTube

PRAG - Madeleine Albright (75), bivša državna tajnica SAD-a, suočila se s prosrpski nastrojenim Česima prilikom promocije svoje knjige u Pragu. Iako su češki mediji tvrdili da su demonstranti u praškoj knjižari Albright nazivali svinjom zbog njene uloge na Balkanu, a pogotovo Kosovu 90-ih godina prošlog stoljeća, na snimci koji je nastala u knjižari čuje se samo kako bijesna bivša šefica američke diplomacije demonstrante tjera van.

Češki list "Lidove novini" naveo je da su demonstranti iz udruženja "Prijatelji Srba s Kosova" u utorak u knjižaru „Luksor“ došli s namjerom da provociraju tijekom potpisivanja knjige "Praška zima: Osobna priča o ratu i sjećanju", a u kojoj je Albright, rođena u Pragu, opisala svoje djetinjstvo u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Na snimci se vidi da demonstranti u rukama drže plakate na kojima na češkom piše "Oteto Kosovo", a ispod je slika Albrightove kako se ljubi s Hashimom Thaçijem, kao i fotografije NATO-va bombardiranja i albanskih zločina na Kosovu.

Tu je i plakat sa natpisom "Etničko čišćenje u Hrvatskoj", kao i onaj na kojem piše "IPKO", što je naziv kosovske telekomunikacijske kompanije iza koje stoji njena "Albright grupa".

Albright je na trenutak bila zbunjena što joj umjesto knjige na potpis pružaju CD i plakate, ali ubrzo je shvatila o čemu se radi i na češkom je odgovarila kako ne želi to potpisati, na šta su joj demonstranti rekli da je i Kosovo njeno djelo, kao i knjiga koju potpisuje.

Organizatori su potom izbacili demonstrante, a na mjesto incidenta došla je i policija koja se ipak nije miješala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:14