EFIKASNOST BEZ PREMCA

VIDEO: OVO MOGU SAMO JAPANCI Sjećate se rupetine koja je usisala pola ulice? Zatrpali su je za samo dva dana, sve izgleda kao da je nikad nije ni bilo

 Kyodo via Reuters / REUTERS

Prije tjedana dana u japanskom gradu Fukuoki, najvećem na južnom otoku Kyushu, otvorila se ogromna rupa nasred jedne od najprometnijih gradskih prometnica.

U početku su se otvorile dvije manje rupe koje su se s vremenom spojile u jednu veliku rupu, 30 metara dugu, 27 metara široku i 15 metara duboku. Da situacija bude još teža za sanaciju, pobrinula se i voda koja je iz probijenih cjevovoda ispunila rupu, a javila se i bojazan da će rupa progutati i obližnje zgrade.

No, pokazalo se da za tradicionalno radišne Japance ovakva nepogoda predstavlja izazov, a ne problem. Naime, samo tjedan dana nakon otvaranja, rupa je u potpunosti sanirana, a prometnica iznad nje je ponovno otvorena, piše Japan Times.

Nevjerojatno brzi popravak, barem za ostatak svijeta, domaći su mediji pripisali stručnosti tima koji je radio na sanaciji i posebnoj vrsti tla kojom su zasipali rupu, za koju se smatra da je nastala zbog radova na liniji podzemne željeznice.

Nakon otvaranja prometnice, gradonačelnik Fukuoke Soichiro Takashima rekao je da će gradske vlasti zajedno s konzorcijem koji gradi podzemnu željeznicu nadoknaditi štetu koje su zbog rupe pretrpjele lokalne tvrtke:

- Ispričavam se što smo uzrokovali probleme za mnogo ljudi - rekao je Takashima pred novinarima i dodao da je tlo sada "30 puta jače" nego što je bilo prije na tom mjestu.

Brzina popravka iznenadila je čak i neke od građana, vjerojatno naviklih na efikasnost:

- Mislio sam da će im trebati barem mjesec dana - rekao je jedan vozač taksija, dok je jedna druga građanka istaknula potrebu da grad istraži uzroke pojave rupe kako se u budućnosti takvo što više ne bi dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:14