UHVAĆEN KAMEROM

VIDEO: OVO JE TRENUTAK ZBOG KOJEG ĆE AMERIKANAC PROVESTI 15 GODINA U GULAGU 'Kakva grozna gluma... Pa taj dečko želi tamo ostati!'

 Reuters

Sjevernokorejski režim u javnost je pustio snimku nadzorne kamere na kojoj se jasno vidi kako američki student Otto Warmbier (21) krade politički plakat. Zbog tog 'strašnog zločina' mladi Amerikanac je osuđen na 15 godina prisilnog tada. Warmbier je na sudu priznao da je napravio najveću pogrešku u svom životu, a dan poslije Washington je od Pyongyanga tražio pomilovanje za svoga državljanina.

Amerikanac je sa zida u predvorju hotela Yanggakdo skinuo plakat na kojem je pisalo 'Naoružajmo se čvrsto Kim-jong-ilovim patriotizmom', a poslije je rekao da je samo htio ispuniti želju prijatelja s kojim zajedno ide u crkvu. U turističkoj agenciji kojom je Warmbier putovao tvrde da je student uhićen u zračnoj luci na izlasku iz zemlje.

I dok je uznemirujuća snimka Warmbierovog plakanja na sudu uznemirila sve koji su je pogledali, neki stručnjaci nisu baš uvjereni u istinitost cijele priče. Točnije, dr. Leonid Petrov, stručnjak za Koreju s Australskog Nacionalnog sveučilišta, sto posto je siguran da je suđenje Warmbieru bila čista gluma i predstava za javnost. I da student ne samo da neće ići na prisilni rad, već će ga režim - nagraditi!

- Warmbier je jako pametan dečko. Na suđenje vidimo kako u suzama moli da vidi svoju obitelj, ali on zapravo želi ostati u Pyongyangu. Njegovo plakanje i jecanje je čista gluma. I to jako loša gluma... - rekao je Petrov i nastavio sa svojim opservacijama.

- Njegova kazališna rola ekskluzivno je namijenjena građanima Sjeverne Koreje kako bi umislili da su moćni i ponosni. On je dobrovoljni taoc i za to će biti bogato nagrađen. Teško će Warmbier vidjeli rižina polja ili rudnike. Tek možda za potrebe propagande..

Doktor Petrov tvrdi da je Warmbier puno pametniji nego što na prvi pogled izgleda.

- Pazite, ovo mu je bio treći posjet Sjevernoj Koreji. Nije glup, zna kako stvari tamo funkcioniraju. Ušao je u dio hotela koji je zabranjen za turiste, u dio za koji nitko ne zna ni da postoji. Vjerujte mi, on nije naivan, a definitivno nije žrtva. Jedino je sada žrtva u očima Amerikanaca, što znači da je cilj ispunjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:01