138 000 EURA KOMAD!

VIDEO: ORUŽJE KOJE ULIJEVA STRAH U KOSTI TERORISTIMA Britanci u Siriju dopremili ultra-precizne projektile: 'Oni ne promašuju!'

Ujedinjeno Kraljevstvo i Saudijska Arabija trenutno su jedine države koje su kupile Brimstone
 AFP

Ujedinjeno Kraljevstvo u srijedu navečer pridružilo se koaliciji koju predvodi SAD u bombardiranju ciljeva ISIS-a u Siriji. Doprinos Kraljevskih zračnih snaga (RAF) već je bio velik u području izviđanja, a sada se očekuje da "dodatna vrijednost" njihovih napada bude ultra-precizni projektil Brimstone, kojeg nose višenamjenski vojni zrakoplovni Panavia Tornado G34. Novinar BBC-a je stoga izložio sve datelje o ovom oružju.

Brimstone projektil proizvodi tvrtka MBDA Systems, a reklamira se kao "najprecizniji projektil na tržištu". Težak je 49 kilograma, dug 1.8 metara i ima paprenu cijenu od minimalno 100 000 funti po komadu (to je oko 138 000 eura). Torando G34 može nositi do 12 ovih projektila, a ispaljuje ih s maksimalne udaljenosti od 11 kilometara od mete, s najviše visine od šest kilometara.

Ono što ovaj projektil odvaja od konkurencije je sustav navođenja koji omogućava izrazito visoku razinu preciznosti, pogotovo kada su u pitanju pokretne mete (tenk, džip itd.) Najmodernija verzija projektila, koji ima "dvostruki model upravljanja", do mete navigira pomoću radara ili ga putem lasera može navoditi operater.

U ovom trenutku se Brimstone projektili ne mogu lansirati s brzih lovaca (do 2019. RAF očekuje da Eurofighter Typhoon F2 bude osposobljen za nošenje tih projektila), već samo Tornada, određenih helikoptera i bespilotnih letjelica. Prednost Tornada pred drugim opcijama je u ranije spomenutoj činjenici da mogu nositi i do 12 projektila, a ne samo jedan.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Saudijska Arabija trenutno su jedine države koje su kupile Brimstone (što je i logično, budući da uz Italiju i Njemačku samo oni imaju Torando u sastavu zračnih snaga), a u akciji je do sada bio u Libiji, Afaganistanu i Iraku, gdje su ga "dobro upoznali" džihadisti ISIS-a.

Osim što je ultra precizan i može pogoditi mete koje se kreću brzinom od 110 km/h, Brimstone je važan jer minimizira kolateralne žrtve - civile. Naime, eksplozija ovog projektila može se ograničiti na manje područje nego što je to slučaj s bombama ili drugim projektilima. To je vrlo bitno u operacijama protiv ISIS-a, čiji se borci ne ustručavaju koristi živi štit kao sredstvo obrane.

Navodno je u Afaganistanu Brimstone projektil korišten s tolikom preciznošću da je ubio ljude na vratima zgrade, dok su osobe udaljene nekoliko metara od udara ostale gotovo neozlijeđene. Neovisni vojni analitičar Paul Beaver za BBC je rekao: "Ovaj projektil može ubiti osobu u autu izvan kuće, s time da na kući eventualno bude tek nekoliko razbijenih prozora."

Usprkos preciznosti i "kontroli" radijusa eksplozije, ni Brimstone projektil ne može jamčiti da neće biti civilnih žrtava u zračnim napadima - to jest moćno, ali nikako svemoćno oružje. Profesor na mirovnim studijima na Sveučilištu Bradford Paul Rogers stoga kaže da je njegova vrijednost više simbolička nego stvarna. Budući da će se njime izvoditi tek mali postotak zračnih napada, ta teza drži vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:39