ZAJEDNO PROTIV RUSIJE

VIDEO: OBAMA U BRUXELLESU 'Svijet je sigurniji i pravedniji kada su Europa i Amerika ujedinjeni'

'Rusija je sama i bit će sve izoliranija ako ne počne djelovati na smanjenju napetosti'
US President Barack Obama holds a press conference during the EU-US Summit at the European Headquarters in Brussels on March 26, 2014. Obama paid his first visit ever to the EU headquarters, cementing US-EU opposition to the takeover of Crimea after hitting out at Russian expansionism as a "sign of weakness". AFP PHOTO / GEORGES GOBET
 GEORGES GOBET/AFP

BRUXELLES - Sjedinjene Američke Države i Europska unija upozorile su Rusiju da riskira još veću međunarodnu izolaciju zbog ponašanja u Ukrajini te da se preračunala ako je mislila da svijet neće mariti zbog aneksije Krima.

Tu su poruku nakon dvosatnog sastanka iz Bruxellesa Rusiji uputili američki predsjednik Barack Obama i čelnici dviju EU institucija, Europskog vijeća Herman van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso.

- Svijet je sigurniji i pravedniji kada EU i SAD djeluju zajedno - poručio je američki predsjednik Barack Obama nakon sastanka s čelnicima Europske unije.

Sa summita EU-SAD poslana je poruka Rusiji da je svojim postupcima “sama sebe izolirala” na međunarodnoj sceni te da Europska unija i Sjedinjene Američke Države imaju isti stav o krizi u Ukrajini. Ipak, ostavili su otvorena vrata Moskvi da se vrati pregovorima.

SAUL LOEB
(L-R) US President Barack Obama, European Council president Herman Van Rompuy and European Commission president Jose Manuel Barroso hold a joint press conference during the EU-US Summit at the European Headquarters in Brussels on March 26, 2014. Obama paid his first visit ever to the EU headquarters, cementing US-EU opposition to the takeover of Crimea after hitting out at Russian expansionism as a "sign of weakness". AFP PHOTO / SAUL LOEB

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicima Europskog vijeća i Europske komisije Obama je rekao kako postoji način da Rusija radi zajedno s Ukrajinom. Ako to ne želi, trpjet će veće sankcije i ozbiljne posljedice za svoju ekonomiju. Barack Obama je poručio da će se izolacija Rusije produbiti ako ona nastavi u smjeru kojim je krenula. Američki predsjednik zahvalio je Europskoj uniji zbog sankcija prema Rusiji koje je uvela uz SAD te naglasio kako je Rusija “očito krivo računala kada je mislila da će svijetu to biti svejedno i da može zabiti klin između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država”.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy poručio je da se ruska aneksija Krima neće priznati te da to smatra “sramotom u 21. stoljeću”. Europska je unija u međuvremenu zabranila izdavanje bilo kakvih viza građanima Krima s ruskim putovnicama.

Sjedinjene Američke Države svjesne su da EU uvelike ovisi o Rusiji kad je riječ o opskrbi energentima, zato je sigurnost opskrbe i suradnja u energetici bila jedna od tema ovog summita.

Američki predsjednik istaknuo je kako je ukrajinska kriza pokazala da Europa mora raditi na diversifikaciji izvora energije jer je jako ovisna o uvozu iz Rusije.

Na summitu je izražen optimizam za daljnji napredak u pregovorima o transatlantskom trgovinskom sporazumu kojim bi se ukinule prepreke slobodnoj trgovini između EU i SAD-a. Predsjednik Europske komisije, Barroso, napomenuo je da je upravo taj sporazum konkretan primjer produbljenja transatlantskih odnosa.

- Danas smo na najvišoj razini potvrdili da smo privrženi naporima za uspjeh, ne samo zbog nas, nego i zbog cijele globalne ekonomije - rekao je Barroso.

Na summitu EU i SAD-a govorilo se i o neugodnim temama kao što je afera špijuniranja koje je provodila američka Agencija za nacionalnu sigurnost, i to ne samo europskih građana nego i nekih vodećih političara, što je uzdrmalo povjerenje europskih saveznika.

- Razgovarali smo i o zaštiti podataka, a ja i predsjednik Barroso prenijeli smo predsjedniku Obami zabrinutost nakon prošlogodišnjih saznanja o programima nadzora. Tu zabrinutost dijele građani država članica EU. Pozdravljamo nedavnu inicijativu koju je najavio predsjednik Obama. Sjedinjene Američke Države i Europska unija poduzimaju daljnje korake za suočavanje s ovim zabrinutostima i za vraćanje povjerenja - izjavio je Herman van Rompuy.

Nakon sastanka s čelnicima EU Obama se susreo i s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom. I na tom je sastanku američki predsjednik ponovio odlučnost za zajedničko djelovanje njegove države s europskim saveznicima u NATO-u te za jamstva kolektivne sigurnosti. Međutim, nije tajna da SAD želi da i druge članice NATO-a izdvajaju više iz svojih proračuna za potrebe obrane i sigurnosti.

Obama je posjet Belgiji počeo obilaskom američkoga groblja u Waregemu u Flandriji gdje je s kraljem Philippeom i premijerom Di Rupom položio vijenac u znak sjećanja na američke vojnike poginule tijekom Prvoga svjetskog rata. U emocionalnim govorima sva su trojica naglasila kako se i 100 godina nakon početka Prvoga svjetskog rata mir, sigurnost i napredak ne mogu smatrati sami po sebi zajamčenima te izrazili privrženost zajedničkom djelovanju za mir i stabilnost u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:28