FASCINANTNA PRIRODA

VIDEO: NEVJEROJATNI PRIZORI Snimili su rijedak vremenski fenomen koji ih je progutao

 YouTube

Tijekom nedavne plovidbe jezerom Michigan ribič Andrew Ballard (24) je u društvu oca naišao na nesvakidašnji prizor.

Iz svoje su brodice uočili golemi oblak magle koji kao da je stvorio bijeli zid što se spušta na površinu jezera i gotovo se pravilnom linijom proteže desetke kilometara. U sceni koja pomalo podsjeća na prizor iz filma strave i užasa, oblak se približava, a ubrzo i guta mali ribarski brod.

Andrew kaže da su on i otac odlučili ostati na jezeru kako bi iskusili kako je to kada te proguta magla. 'Vidjeli smo niski oblak 30-ak kilometara od nas. Polako nam se primicao i onda smo shvatili koliko je blizu vode. Na trenutak smo pomislili da se povučemo, ali prevagnula je znatiželja jer smo htjeli vidjeti kako je unutra', priča Ballard.

Kada ih je oblak progutao, Andrew kaže da je naglo počeo puhati vjetar brzinom od oko 30 kilometara na sat. 'Valovi su postali veći, temperatura je naglo pala, a vidljivost se smanjila na tek nekoliko metara tako da više nismo znali gdje smo. Na trenutke bi se razvedrilo pa bi nas opet progutalo. Kada bi se oblaci malo razišli, vidjeli smo dugu.'

Andrew kaže da su se na obalu vratili uz pomoć GPS-a.

Inače, golemi oblak je zapravo fenomen kojega stručnjaci nazivaju advektivnom maglom. Nastaje pri strujanju toplog zraka zasićenog vodenom parom iznad hladnije podloge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:12