NA RUBU ŽIVACA

VIDEO: NEVJEROJATAN GAF GRADA YOKOHAME Na internetu upozorili stanovnike da je Sjeverna Koreja ispalila raketu!

 AP Photo /Tsafrir Abayov

TOKIO - Japanski grad Yokohama pogreškom je objavio na Twitteru da je Sjeverna Koreja ispalila raketu, za što se odmah ispričao.

U poruci koja se pojavila ujutro na službenom računu grada Yokohame na Twitteru piše: "Ispaljivanje rakete: ovdje grad Yokohama. Kako navodi xx, u xx sati i xx minuta (znači maloprije), iz Sjeverne Koreje je ispaljena raketa. Molimo vas da pratite informacije putem radija i televizije."

Prije nego je tweet, pripremljen unaprijed i objavljen slučajno, izbrisan, za njim je uslijedio drugi s kratkom isprikom: "Netočna informacija: upravo smo pogreškom poslali informaciju o ispaljivanju rakete. Objavljujemo ispravak. Molimo da uvažite našu ispriku". Na ovu drugu poruku bilo je gotovo 3.000 komentara, uglavnom podrugljivih.

Račun Twitter@yokohama_saigai grada Yokohame služi uglavnom za upozoravanje stanovnika na opasnost, primjerice na potres, tajfun ili cunami.

U utorak ga je pratilo više od 40.000 osoba. To nije puno s obzirom da grad ima 3,69 milijuna stanovnika, najviše poslije Tokija, ali je dovoljno da izazove velik domino efekt na internetu i potakne kritike gradske vlasti.

Japan je trenutačno u "stanju pripravnosti", kako je rekao ministar obrane, zbog očekivanog raketnog pokusa Sjeverne Koreje. Izvori u južnokorejskoj vladi rekli su da je moguć i novi nuklearni pokus Pyongyanga.

Japan je u stanju pripravnosti ako bude potrebno presresti sjevernokorejski projektil , izjavio je u srijedu u Tokiju japanski ministar obrane Itsunori Onodera.

"Pripravni smo, rasporedili smo naše raketne postrojbe i ostat ćemo spremni i budni", rekao je Onodera novinarima.

Japanske samoobrambene snage (službeni naziv japanske vojske) u utorak su zbog mogućnosti lansiranja rakete iz Sjeverne Koreje postavile proturaketne sustave Patriot u središtu i oko glavnog grada a jedan sustav trebao bi biti postavljen i na otoku Okinawi.

Osim sustava Patriot, japanska mornarica je u Japanskom moru postavila dva razarača s naprednim protuzrakoplovnim sustavima Aegis. Japanski ministar Shinzo Abe u srijedu je ponovio da njegova vlada poduzima "sve mjere kako bi zaštitila živote Japanaca i pobrinula se za njihovu sigurnost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:00