ZRAKOPLOVNA NESREĆA U KOLUMBIJI

VIDEO: NEOPISIVA TUGA U BRAZILU Golman razgovarao sa suprugom nekoliko minuta prije smrti, jedan od preživjelih nogometaša vikao 'spremite mi prsten'

 Reuters, Instagram, Twitter, Facebook

Cijeli svijet oplakuje sudbinu brazilskog nogometnog prvoligaša Chapecoensea čiji se zrakoplov srušio u Kolumbiji, gdje su u srijedu trebali igrati prvu utakmicu finala južnoameričkog kupa protiv kolumbijskog Atletico Nacionala.

U nesreći je poginulo 75 osoba, a samo šestero njih je imalo nevjerojatnu sreću da preživi pad u kolumbijskim brdima. Oni su nogometaši Alan Ruschel, Jakson Follman i Zampier Neto, novinar Rafael Valmorbida, te dvojac iz kabinskog osoblja Ximena Suárez i Erwin Tumiri.

Vratar Marcos Danilo Padilha preživio je sami pad zrakoplova, ali je preminuo u bolnici. Brazilski mediji pišu da je nesretni vratar bio pri svijesti kada su ga spasioci pronašli, pa čak i da je dobio šansu porazgovarati sa suprugom nekoliko minuta prije nego što je umro u bolničkom krevetu.

Alan Ruschel, nogometaš koji je preživio nesreću, također je bio pri svijesti. On je prvi od svih stigao u bolnicu, bio je u šoku, ali potpuno svjestan svega što mu se dogodilo.

- Kosti su mu bile smrskane, konstatirane su i teške ozljede glave, ali bio je pri svijesti - pišu brazilski portali.

- Pospremite mi vjenčani prsten - navodno je urlao Ruschel prije nego što su glavnu ulogu preuzeli liječnici.

Brazilian soccer player Alan Luciano Ruschel of Chapecoense soccer club receives medical attention after a plane crash in Antioquia, central Colombia November 29, 2016. REUTERS/Guillermo Ossa/COLOMBIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN COLOMBIAEL TIEMPO   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. COLOMBIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN COLOMBIA.      TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Njegova supruga na Twitteru je 'zahvalila Gospodinu' na velikom čudu.

Iz Brazila neprestano stižu nevjerojatno tužne i srcedrapajuće priče vezane uz poginule nogometaše. Jedan od poginulih nogometaša, Thiaguinho, prije samo par dana saznao je da će postati otac. Čak je i njegova obitelj na youtubeu objavila video na kojoj se vidi slavlje nogometaša i njegovih suigrača.

Dok u Kolumbiji traje neprestana potraga za mrtvim tijelima, u samom gradu Chapeca vlada neopisiva tuga. Navijači su se spontano počeli okupljati ispred stadiona. Groznu tišinu prekidaju samo jecaji...

Fans of Chapecoense soccer team are pictured in front of the Arena Conda stadium in Chapeco, Brazil, November 29, 2016. REUTERS/Paulo Whitaker
REUTERS

Fans of Chapecoense soccer team react in front of the Arena Conda stadium in Chapeco, Brazil, November 29, 2016. REUTERS/Paulo Whitaker
REUTERS

U svlačionici Chapecoensea okupljaju se igrači koji nisu mogli nastupiti u finalu Sudamericane. Neki su ozlijeđeni, neke je trener otpisao. Još jučer su vjerojatno bili strašno ljuti što će propustiti utakmicu života, a danas se smatraju najsretnijim ljudima na planeti.

Twitter

- Danas sam živ samo zbog toga što sam se nedavno ozlijedio. Da, velika je to sreća, ali u ovom trenutku osjećam neopisivu tugu. Jedino što mogu sve zamoliti je da mole za moje suigrače koji su bili na kobnom letu - rekao je Alejandro Martinuccio za argentinski radio La Red.

Ipak, najsretniji čovjek u cijeloj priči je 21-godišnji Matheus Saroli, inače trenerov sin. Svi su mislili da je na letu za Kolumbiji, obitelj i prijatelji već su ga počeli oplakivati, kada je odjedanput na njegovom Facebooku stigla objava.

- Dragi prijatelji, moj brat i ja smo dobro. Molim vas da poštujete privatnost moje majke, brata i mene. Hvala vam svima na porukama sućuti. Danas nisam otputovao s momčadi zato što sam zaboravio putovnicu - napisao je Saroli.

Facebook
Matheus Saroli s majkom i ocem

Chapecoense - mali klub koji je pokorio Južnu Ameriku

Chapecoense je klub iz grada Chapeca u južnobrazilskoj provinciji Santa Catarina, koji je osnovan 1973. godine spajanjem klubova Atletico i Independente. U najjaču brazilsku ligu Chapecoense ili "Veliki zeleni", kako im je bio nadimak, ulazi 2014. godine, a već u trećoj godini u brazilskoj Seriji A ostvaruju najveći uspjeh - plasman u finale južnoameričkog kupa, što je južnoamerički ekvivalent Europske lige, dok su u prvenstvu kolo prije kraja držali visoko deveto mjesto.

Na putu prema finalu eliminirali su brazilsku Cuiabu (0-1, 3-1), argentinski Independiente boljim izvođenjem penala (0-0, 0-0, 5-4), kolumbijski Junior (0-1, 3-1) u četvrtfinalu, te argentinski klub San Lorenzo (1-1, 0-0) u polufinalu. U svim tim susretima bili su autsajderi jer u njihovoj momčadi nije bilo zvijezda, niti skupo plaćenih igrača. U momčadi su igrali samo Brazilci osim argentinskog napadača Alejandra Martinuccia, koji je čudom izbjegao smrt jer je bio ozlijeđen i ostao je u Brazilu. Najpoznatiji igrač bio je 35-godišnji kapetan Cleber Santana, koji je od 2007. do 2010. godine igrao za Atletico Madrid. I trener kluba Caio Junior bio je iskusan jer je vodio neke od najpoznatijih brazilskih klubova poput Botafoga, Flamenga i Palmeirasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:57