VUČJI BRLOG

VIDEO Nekad mjesto gdje se krojila povijest, a danas... Hitlerov bunker Poljska želi pretvoriti u turističku atrakciju

ZAGREB - Putem kroz gustu šumu, pa preko proplanka s močvarnim terenom, petnaestak minuta vožnje od posljednjeg naselja, dolazi se do nekad najčuvanijeg mjesta u tada, ratom okrvavljenoj Europi. Danas je to mjesto koje još uvijek skriva u sebi mnoštvo tajni i otvorenih pitanja. Mjesto koje je poznato i kao poprište atentata na vođu nacističke Njemačke, Adolfa Hitlera, zove se Vučja jazbina.

Nekadašnja najvažnija komandna baza nacističke vojske zauzima oko 800 hektara šume, u okviru koje je jazbina u kojoj je Hitler proveo više od tri godine i najviše i najvažnije komande izdao baš iz tog mjesta, iz svog bunkera.

Upravu tu tvrđavu koja je sagrađena u blizini 1940. i 1941. kako bi štitila Hitlera i druge nacističke dužnosnike od bombardiranja tijekom operacije Barbarossa, invazije na SSSR, Poljska danas želi pretvoriti u turističku atrakciju.

Preostale ruševine, koje su sada u vlasništvu lokalne uprave za šume, otvorene su javnosti no ne privlače mnogo posjetitelja, jer su sakrivene duboko u šumi i teško pristupačne, stoga Poljska traži ulagača kako bi 'Vučju jazbinu' pretvorio u pravo hit odredište.

Ruševine Hitlerova utvrđenog kompleksa poznate su kao mjesto gdje je pukovnik Claus von Staueffenberg pokušao ubiti Hitlera o čemu je 2008. snimljen film u kojem je glavnu ulogu glumio Tom Cruise.

- Čekamo na ponude no do sada nemam niti jednu, rekao je lokalni šumarski dužnosnik Zenon Piotrowicz.

Vučju jazbinu uništile su nacističke snage u povlačenju 1945. godine. Kompleks, čije se ime referira na Hitlerov nadimak, sastojao se od 80 zgrada. Kompleks ima vlastitu elektranu i željezničku postaju.

- Zahtjevi su prilično visoki, jer želimo da novi zakupac mnogo uloži, posebno u muzej s izložbom koja bi bila otvorena cijele godine, rekao je Zenon Piotrowicz.

Hitlerov zloglasni bunker bio je kamufliran duboko u šumi i okružen minskim poljima koje se čistilo deset godina nakon rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 18:03