TOPLES DŽIHAD

VIDEO: 'NE TREBA NAM PRLJAVA DJEVOJKA POPUT NJE!' Zbog golih grudi u svetom gradu uhićena feministkinja iz Tunisa

Amina (19) je članica ukrajinske feminističke udruge Femen koja okuplja 15.000 mladih žena diljem svijeta
 Screenshot/You Tube

Mlada tuniska feministica Amina Tyler, koja je prije nekoliko mjeseci izazvala sablazan među islamistima fotografijama svojih golih grudi, uhićena je u nedjelju u svetom gradu Keruanu.

Amina je, navodno, planirala novu, provokativnu akciju u Keruanu, koji je nakon Meke, Medine i Jerusalemu, četvrti po značaju za muslimane. U gradu je već vladala napetost jer su policija i vojska pokušavali spriječiti održavanje konferencije islamističke skupine Ansar al-Sharia.

Amina (19) je članica ukrajinske feminističke udruge Femen koja okuplja 15.000 mladih žena diljem svijeta. Utemeljena 2008. godine, udruga Femen poznata je po provokativnim akcijama u sklopu kojih članice golih grudi prosvjeduju protiv prostitucije, seks turizma, iskorištavanja i zlostavljanja žena.

U ožujku ove godine mlada Amina na internetu je objavila fotografije svojih obnaženih grudi na kojima je pisalo “Moje tijelo je samo moje i nije izvor ničije časti” zbog čega je izvala žestoke reakcije u svojoj zemlji.

Predsjednik tuniskog povjerenstva za promociju vrlina i sprečavanje poroka pozvao je da se djevojku kamenuje na smrt, a Amina je primila niz prijetnji smrću zbog čega je na neko vrijeme napustila Tunis.

No, mlada se aktivistica, koja je u međuvremenu svoju crnu kosu obojala u plavu, u nedjelju pojavila u Keruanu.

Navodno je u blizini glavne džamije na zidu ispisala Femen i izazvala gnjev stanovnika. - Ona nas sramoti. Mi ćemo štititi naš grad, pa prljava djevojka poput nje ne bi trebala ovdje dolaziti - izjavio je jedan od stanovnika Keruana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:16