NEZAPAMĆEN SLUČAJ

VIDEO: NAPUŠTENE DEVE U CRNOJ GORI BORE SE ZA ŽIVOT, UDRUGE ZABRINUTE Cirkus iza sebe ostavio 20-ak životinja, većina je pomrla...

 Screenshot / YouTube

Posljednjih nekoliko dana regionalni mediji pišu o nezabilježenom zanemarivanju životinja koja se odvija zapravo već deset mjeseci. Nakon što je talijanski cirkus Monte Carlo gostovao u Podgorici, iza sebe su ostavili niz životinja koje nastupaju u cirkusu, uključujući čak 15 deva, navodno zbog komplikacija s papirima na granici. No, životinje već mjesecima gladuju, o njima nitko ne brine, a nadležne službe prebacuju odgovornost.

Kako pišu Novosti, 15 deva, koje je cirkus Monte Carlo ostavio na periferiji Podgorice nakon nastupa u Crnoj Gori, smješteno je u kamionu u naselju Dahna i životinje doslovce lagano umiru.

Lokalna nevladina udruga Spas uputila je apel Veterinarskoj inspekciji, Komunalnoj policiji, Agenciji za zaštitu životne sredine, ministarstvima poljoprivrede i unutrašnjih poslova, kao i delegaciji Europske unije, sa zahtjevom da se što prije riješi sudbina deva koje su čudom još uvijek žive. No, u udruzi se boje da devama više ni nema spasa, a zbog loših uvjeta života proteklih mjeseci navodno su već uginule mnogobrojne životinje - kamerunske koze, nojevi, ljame...

Kako ističu u udruzi Spas, talijanski je cirkus prošle godine stigao u Crnu Goru s tridesetak životinja, a otišli su u kolovozu s manje od pola. Kamioni s ostavljenim životinjama smješteni su u podgoričkom naselju Dahna i brojni su susjedi svjedočili da su životinje u jako teškom stanju, da im jedan susjed povremeno, tek svaki treći dan donese nešto hrane i vode, a navodno su dolazili i mesari kako bi otkupili neke od životinja za meso.

- S vremenom su umirale jer nisu izlazile iz kamiona nikad. I sada te jadne deve koje su ostale žive, muče se i umiru polako. Susjed koji ih hrani dođe tek svaki treći dan, rekao je mještanin za Novosti.

Kako udruga nije imala ovlasti preuzeti životinje, obratili su se svima kojih su se mogli sjetiti, no institucije su uglavnom prebacivale odgovornost jedna na drugu. - U kakvom su stanju životinje najbolje govori to da su deve izgubile grbe! Ove životinje treba smjestiti u skloništa za životinje, pokrenuti istragu protiv počinitelja ovog kaznenog djela zlostavljanja i zanemarivanja životinja - poručuju iz Spasa.

U utorak su na svojoj stranici na Facebooku objavili: ‘Agencija za zaštitu životne sredine je ustanovila da deve žive u prihvatljivim uvjetima, a mi se pitamo kako to da je Agencija za zaštitu životne sredine kompetentna procijeniti zdravstveno stanje deva, dok veterinarska inspekcija za isto nije nadležna?’

Priču su istražile i Vijesti.me koji su izašli na teren i popričali s Urošem Šćepovićem koji tvrdi da svakodnevno brine o tri deve na svojem imanju. Novinarima je rekao da su one tu dok se ne riješi njihova papirologija, a onda ‘idu kući’. Kaže da žive u odličnim uvjetima, da im svakodnevno donosi vodu i hranu kao što je potvrdila Agencija za zaštitu životne sredine.

Deve na snimci su vidno mršave i djeluju zanemareno, no Ekološka je inspekcija Šćepoviću ostavila zapisnik prema kojemu životinje dobivaju baš sve što trebaju. Udruga Spas je skeptična pa s obzirom da su im institucije odbile pomoći, kažu da će sami jednom tjedno obilaziti imanje kako bi se uvjerili da se s devama ne postupa protivno Zakonu o zaštiti životinja.

Šćepović je još na kraju razgovora rekao da je upravo dan ranije ‘konačno dobio informaciju da su se papiri riješili na carini i da deve u sljedećih par dana svakako idu kući’.

Potaknuti ovim događajem Udruga za poticanje suživota Korina uz podršku nevladinih organizacija Nikšićko udruženje za zaštitu životinja, Pravo na život iz Pljevalja, Prijatelji životinja, sPas iz Podgorice i Šapice iz Bara, pokrenula je inicijativu da se u Crnoj Gori zabrani rad cirkusa sa životinjama.

U Hrvatskoj je, kao i u mnogi drugim europskim zemljama, zabranjen rad s divljim životinjama u cirkusima, a i s domaćima ako ih se prisiljava na neprirodno ponašanje, nanosi im se bol i patnja. Zakon o zaštiti životinja između ostalog kaže:

  • ‘Zabranjeno je koristiti životinje za cirkuske i druge predstave, filmska i televizijska snimanja, oglašavanja, izložbe ili natjecanja, ukoliko ih se pri tome prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izaziva bol, patnja, ozljede ili strah.’
  • ‘Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama.’
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:15