JOHN OLIVER

VIDEO: NAJSMJEŠNIJI NAPAD NA BREXIT Komičar popljuvao i Britaniju i EU, a sjetio se i Slovenije

 Screenshot / YouTube

Poznati britanski komičar na trajnom boravku u SAD-u John Oliver u svojoj je humorističnoj emisiji prikazao urnebesnu osudu političara koji se zalažu za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, kao i Britanaca koji su spremni glasati protiv ostanka.

U svojoj tjednoj emisiji ‘Last Week Tonight’, Oliver je napao šefa UKIP-a Nigela Faragea i bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona zbog ‘mazanja očiju’ ljudi, poticanja na rasizam i prikazivanja pogrešnih brojki vezanih uz troškove koje Engleska ima zbog bivanja u EU.

- EU nije savršena: ona je velika, zbunjujuća i neumorno birokratska. No, izlazak Britanije bi bila stravično destabilizirajuća odluka, stoga bismo očekivali kako će pobornici Brexita imati solidne argumente. Na nesreću, većina su s**nje, rekao je Oliver.

Oliver zaključuje kako se pravila o imigraciji najvjerojatnije neće mijenjati, zbog obaveza koja će Britanija morati preuzeti ako i dalje želi pristup zajedničkom tržištu. Panika oko pretjeranih zakona i pravilnika je potpuno skretanje pozornosti s prave teme, jer će ih se britanski izvoznici i dalje morati pridržavati, a ekonomske prednosti izlaska najvjerojatnije su puno manje od cijene.

- Ipak, ispitivanja javnog mnijenja ukazuju da se moja domovina sprema učiniti nešto apsolutno bezumno, kazao je.

- EU je komplicirana, birokratska, ambiciozna, nametljiva, inspirativna i konzistentno iritantna institucija, no Britanija bi bila potpuno luda napustiti je, pogotovo stoga jer, ako ostane, može pobirati sve prednosti, dok se i dalje ponaša kao potpuni s**onja oko svega. A upravo to je britanski način, objasnio je.

Za kraj, predstavio je i svoju verziju himne EU, ‘Ode radosti’, uz tekst koji istovremeno vrijeđa Europu i priznaje koliko bi bili izgubljeni bez nje...

‘Poljska je depresivna, u Rumunjskoj su vampiri...

Španjolska je prevruća, i gdje je, je**mu Litva?

Budimo fer, Slovenija je divna,

(samo se šalimo, i ona je bezveze)

Ali moramo priznati, bez ovih država

Bili bismo stvarno sj**ani!

Je**š Europsku uniju, iako moramo priznati

Bili bismo ludi kao šišmiši

Kada bi mo glasali za odlazak!’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:00