MISTERIOZNI AVION

VIDEO: JESU LI NAPOKON PRONAŠLI NESTALI BOEING? 'Nešto vidim tamo dolje!'

Dva predmeta pronađena u južnom dijelu Indijskog oceana mogla bi biti dijelovi malezijskog zrakoplova nestalog prije 12 dana, izjavio je malezijski ministar prometa, nakon što je Australija obavijestila Maleziju o uočenim predmetima. No, nakon cjelodnevnog izviđanja avionima i brodovima potraga u južnom Indijskom oceanu za danas je obustavljena
Air Commodore John McGarry (L) listens as John Young, Australian Maritime Safety Aiuthority emergency response general manager, speaks to the media about the discovery from satellite imagery of objects possibly related to the search for the missing Malaysia Airlines flight MH370 in Canberra on March 20, 2014. Two objects possibly related to the search for missing Malaysia Airlines flight MH370 have been sighted by satellite in the remote southern Indian Ocean, Australian officials said, calling it the "best lead we have". AFP PHOTO / Mark GRAHAM
 MARK GRAHAM/AFP / AFP

NOVO 15:10 Tri sata trebalo je američkom zrakoplovu P-8 Posejdon da dođe do područja na kojemu su mogući ostaci nestalog aviona. U zrakoplovu je bio i dopisnik američke TV mreže ABC News David Wright.

Dok su letjeli prema lokaciji, zrakoplov je morao zaokrenuti zbog novih informacija o sumnjivim predmetima na površini mora. Svima je zastao dah kada je jedan član posade u nekom trenutku uzviknuo: "Nešto vidim tamo dolje!", piše Daily Mail.

Radari i precizne kamere ispod zrakoplova skenirale su područje oceana s obje strane zrakoplova. Svi članovi posade bili su na prozorima zrakoplova i napeto gledali u oceansko prostranstvo. Radari zrakoplova uočili su nekoliko sumnjivih predmeta, no jedan je bio teretnjak, a druga dva jata delfina.

ABC javlja da je još prerano komentirati hoće li radarske snimke donijeti novi trag u potrazi.



ABC US News | ABC Business News

Posada RAAF-a bila je vrlo razočarana rezultatima potraga ali je uvjerena da će u konačnici biti uspješni, unatoč lošim uvjetima na terenu.

14:45 Tvrtka Hoegh izvijestila je na konferenciji za novinare da je njihov brod St. Peterburg također obustavio potragu zbog mraka, ali će ju nastaviti sutra u zoru.

Devetnaest iskusnih moreplovaca je na brodu St. Peterburg, a svi su Filipinci. Brod se na lokaciji u Indijskom oceanu nalazi već 16 sati, a članovi posade dalekozorima su pretraživali teren.

- Ovo možda zvuči zastarjelo, ali je najbolja metoda, rekao je predstavnik Hoegha.

Tvrtka Hoegh tvrdi da je poziv za pomoć u istrazi stigao još u utorak.

Zasad nisu ništa pronašli.

----------------------------------------

14.15 Za danas je obustavljena potraga u južnom Indijskom oceanu za nestalim malezijskim zrakoplovom, izvijestile su australske vlasti. Četiri zrakoplova pretraživala su danas područje od 23 kvadratna kilometra, no bez rezultata. Norveškom brodu St. Peterburg, koji također sudjeluje u potrazi, pridružit će se još jedan brod koji je u prolazu. Ukupno šest trgovačkih brodova sudjelovalo je u potrazi za avionom. Pridružit će im se i brod Kraljevske australske mornarice HMAS Success, koji se zaputio prema lokaciji.

Potraga za Boeingom nastavit će se u petak, čim svane dan.

----------------------------------------

14:00 Kapetan zrakoplova RAAF-a koji se vratio u Perth nakon potrage za Boeingom izvijestio je o iznimno teškim vremenskim uvjetima na terenu koji ometaju pretraživanje oceana. U tom podrućju vladaju snažne struje te visoki valovi koji za olujna nevremena mogu doseći i visinu od 6 metara

Profesor Alexander Babanin sa australskog Sveučilišta za tehnologiju ističe da su eventualni ostaci zrakoplova mogli otplutati i 100 kilometara od pozicije na kojoj su bili prije četiri dana na satelitskim snimkama.

----------------------------------------

13:40 Dopisnik tv mreže ABC David Wright bio je u zrakoplovu P8 koji je ptreaživao lokaciju u Indijskom oceanu. Izvijestio je da nakon devet sati potrage ništa nije pronađeno, osim jednog teretnjaka i dva jata delfina.

----------------------------------------

12:50 Norveški brod za prijevoz automobila St. Peterburg stigao je u područje gdje su uočeni mogući ostaci zrakoplova, javlja Reuters. Brod tvrtke Hoegh je bio na putu za Melbourne, a krenuo je iz Madagaskara, no pristao je pomoći australskim vlastima te sudjelovati u potrazi za Boeingom, koliko god to bude potrebno.

St. Peterburg prvi je stigao u sumnjivo područje, a tvrtka Hoegh uskoro će održati konferenciju za medije.

----------------------------------------

12:35 Još jedan zrakoplov vratio se u Perth nakon pretrage dijela Indijskog oceana. Zrakoplov RAAF-a (Australskih kraljevskih zračnih snaga) P3 također nije pronašao predmete uočene na satelitskim snimkama, ističući da pretragu ometaju kiša i oblaci..









12:20 Australski premijer Tony Abbot izjavio je po dolasku u službeni posjet Papui Novoj Gvineji kako Australija čini sve što je u njezinoj moći da identificira uočene predmete.

- Riječ je o iznimno izoliranoj lokaciji udaljenoj oko 3000 kilometara od Pertha. Pretražuje se vrlo nepristupačan dio Indijskog oceana. Bez obzira na to koristimo sva sredstva koja su nam dostupna. Za pretraživanje nam je dostupno šest letjelica, izjavio je Abbot.

----------------------------------------

11:50 Operacija pronalaska ostataka zrakoplova bit će logistička noćna mora, rekao je za Sky News australski ministar obrane David Johnston.

- Riječ je o najizoliranijem dijelu svijeta, odnosno ako smijem biti hrabar i reći da ne može biti udaljenije nego što jest. Činimo sve što je u našoj moćo kako bi razriješili ovaj, vjerjatno, tragični misterij, rekao je Johnston.

----------------------------------------

11:20 >> Prvi zrakoplov koji je upućen u potragu za predmetima uočenima na satelitskim snimkama, patrolni avion američke mornarice "Posejdon" P-8, vratio se u večernjim satima u Perth, no bez rezultata. Loša vidljivost zbog oblaka i kiše na terenu onemogućila je valjanu potragu za nestalim avionom. Pretražianje terena potrajalo je 9 sati.









11:00 - Australski ministar obrane David Johnston izjavio je da će biti potrebna dva do tri dana za nedvosmisleni zaključak o tome pripadaju li predmeti uočeni u oceanu 2.500 kilometara jugozapadno od Pertha nestalom Boeingu 777.

----------------------------------------

10:42 - Australski stručnjak za sigurnost Neil Fergus tvrdi da se zrakoplov nije mogao naći na lokaciji nedaleko australske obale bez utjecaja ljudskog faktora.

Fergus, koji je bio zadužen za sigurnost na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine, komentirajući nedavni pronalazak novih neidentificiranih ostataka u Indijskom oceanu kod australske obale, kazao je za australski Channel 9 da nestali Boeing ne bi mogao letjeti tako daleko u slučaju katastrofalnog kvara.

- Ako se zaista potvrdi da ostaci pripadaju Boeingu 777, tada možemo isključiti scenarij tehničkog kvara - zaključio je.





Satelitska snimka lokacije na kojoj su uočeni predmeti (Foto: AMSA)

----------------------------------------

10:34 - Održana je još jedna konferencija za novinare malezijskih vlasti. Vodio ju je ministar prometa Hishammuddin Hussein.

Hishammuddin je upozorio da objekti otkriveni u Indijskom oceanu u blizini australske obale možda uopće nisu povezani s nestalim Boeingom 777.

- Iako je novo otkriće vjerojatno, ono tek treba biti potvrđeno. Do tada će se potraga nastaviti na oba koridora. Dok god ima nade mi ćemo nastaviti s potragom - kazao je.

Ostatke nestalog aviona u južnom dijelu Indijskog oceana pretražuje 18 brodova i 29 letjelica.

----------------------------------------

10:25 - Profesor Alexander Babanin, direktor Centra za pomorsko inženjerstvo, znanost i tehnologiju na australskom Sveučilištu Swinburne, i stručnjak za oceanske valove i vjetrove, tvrdi da podaci ukazuju da se locirani ostaci možda već nalaze 100-injak kilometara dalje od prvotnog položaja, čak i pri normalnom vremenu. Kako pokazuju satelitske snimke, valovi u tom dijelu oceana u ovo doba godine visoki su oko 3 metra.

- U slučaju oluja s većim valovima i jačim vjetrovima, ta udaljenost bi bila još veća od 100 kilometara, a ostaci vrlo vjerojatno nisu svi na jednom mjestu, već bi mogli biti raštrkani na području promjera 50 kilometara - kaže Babanin.

---------------------------------------

9:25 Satelitske snimke, na temelju kojih su australske vlasti pokrenule potragu, stare su četiri dana. Predmeti su na satelitu uočeni u nedjelju, 16. ožujka.

8:55 >> Kineske vlasti u Pekingu se pripremaju za najgore. Medicinske ekipe i policija stigle su u hotel gdje su se okupili članovi obitelji putnika nestalog Boeinga 777, kako bi pružili prvu pomoć u slučaju loših vijesti.

Jedan je otac nestalog putnika za BBC izjavio kako želi vjerovati da je njegov sin živ i odbija mogućnost da se avion ipak srušio.

SYDNEY - Dva predmeta pronađena u južnom dijelu Indijskog oceana mogla bi biti dijelovi malezijskog zrakoplova nestalog prije 12 dana, izjavio je u četvrtak malezijski ministar prometa Hishammuddin Hussein, nakon što je Australija obavijestila Maleziju o uočenim predmetima.

Predsjednik australske vlade Tony Abbott izjavio je kratko prije toga da su na satelitskim slikama pronađena dva predmeta koja bi mogla biti povezana sa zrakoplovom tvrtke Malaysia Airlines koji je nestao 8. ožujka. Abbott je o tome govorio pred australskim parlamentom te odmah o uočenim predmetima obavijestio svoga malezijskog kolegu Najiba Razaka.

"Australski državni ured za pomorsku sigurnost (AMSA) dobio je informaciju na temelju satelitskih snimaka o predmetima koji bi mogli biti povezani s potragom", dodao je predsjednik australske vlade. AMSA je najavio tiskovnu konferenciju za 5,30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Dva predmeta otkrivena u Indijskom oceanu, od kojih jedan dug 24 metara, "vjerojatno su najbolji trag koji imamo", rekli su u četvrtak australski dužnosnici.

"Moramo otići na lice mjesta da vidimo je li to što vrijedi ili ne", izjavio je dužnosnik Australskih vlasti za pomorsku sigurnost (AMSA) John Young na konferenciji za tisak.

"Predmeti su relativno nejasni... plutaju ispod površine i povremeno izviru", dodao je on ističući: "Veći od dva predmeta ima 24 metra. Drugi je manji".

Patrolni avion američke mornarice "Posejdon" P-8 već je upućen u to područje koje se nalazi 2,500 kilometara jugozapadno od Pertha, a očekuje se da će tamo stići u popodnevnim satima po australskom vremenu. Radi intenzivne pretrage područja upućena su još tri zrakoplova.

"Zadaća lociranja tih predmeta bit će krajnje teška i možda se na kraju pokaže da oni nemaju veze s potragom za MH370", rekao je predsjednik australske vlade.

Jedan neimenovani malezijski dužnosnik izjavio je pak da su istražitelji "puni nade ali i opreza". Pregledavaju se satelitske snimke i čeka se vizualna potvrda, dodao je.

MANAN VATSYAYANA
Journalists watch a news channel announcing the possible finding of two objects related to the missing Malaysia Airlines (MAS) flight MH370 at the Everly hotel in Putrajaya on March 20, 2013. Two objects possibly related to the search for missing Malaysia Airlines flight MH370 have been sighted, Australian Prime Minister Tony Abbott said in a potential breakthrough. AFP PHOTO/ MANAN VATSYAYANA

Foto: AFP

Zrakoplov Malaysia Airlinesa Boeing 777 s 227 putnika i 12 članova posade nestao je 8. ožujka na putu iz Kuala Lumpura prema Pekingu nešto više od sat vremena nakon uzlijetanja. Istražitelji su uvjereni da ga je skrenuo s rute netko tko se dobro razumije u tip zrakoplova Boeing 777-200ER i upravljanje zrakoplovom. U tijeku je potraga bez presedana koja pokriva područje od obala Kaspijskog jezera na sjeveru do južnog Indijskog oceana.

Detaljna naknadna provjera putnika i članova posade nije dovela ni do kakvog korisnog zaključka.

Američki FBI pomaže malezijskim vlastima analizirati podatke sa simulatora leta koji pripada kapetanu nestale letjelice, nakon što su prvi rezultati istrage pokazali da su neki podatci na njemu izbrisani početkom prošlog mjeseca.

Potraga, u kojoj sudjeluju brojne zemlje, usredotočena je na dva ogromna koridora, sjeverni od Laosa prema Kaspijskome jezeru, a drugi prema jugu preko Indijskog oceana od Sumatre do zapadne Australije.

Australija predvodi potragu u južnome dijelu južnog koridora, a u tome joj pomaže mornarica SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:45