ŠKOLA STRAVE

VIDEO: IZBACILI JE S NASTAVE NAKON ŠTO JE PRIJAVILA SILOVANJE Jeziva ispovijest žrtve

Priča žrtve silovanja u srednjoj školi zapanjila je američku javnost.
 YouTube

Američku je javnost šokiralo potresno i dramatično svjedočanstvo danas 20-godišnje Rachel Bradshaw-Bean, koja je ispričala kako je prije tri godine izbačena iz srednje škole nakon što je prijavila da je bila silovana.

'Osjećala sam se poput kriminalca', rekla je opisujući mučne događaje u prosincu 2010. godine. u teksaškoj srednjoj školi Henderson High.

Bezbrižan život pristojne i skromne tinejdžerice koja je slobodno vrijeme provodila svirajući u orkestru limene glazbe prekinuo je nasilni mladić, godinu dana mlađi od nje. I on je svirao u orkestru, a jednog ju je prosinačkog dana pozvao da s njim nasamo razgovara.

Situacija je ubrzo izmaknula kontroli, mladić je postao nasilan te ju je, iako mu je jasno rekla 'NE', silovao. 'Plakala sam. Obukla sam hlače i otišla u kupoanicu oprati se', kazala je u intervjuu za NBC News .

Zatim je otišla zamjeniku voditelja orkestra te mu je ispričala što se upravo dogodilo. No, njegova ju je reakcija zapanjila. 'Rekao mi je da to riješim s njim [mladićem]. Nije bilo šanse da to učinim, ali s druge strane nisam znala što bih, imala sam 17 godina.'

Istog je dana u večernjim satima prisustvovala sastanku lokalnog kluba volontera. Ondje je bila i njezina obitelj, ali i silovatelj s vlastitom majkom. 'Roditeljima nisam ništa rekla. Nisam htjela da prolaze kroz sve to', kazala je Rachel.

Iz škole je izostala tek jedan dan, a po povratku u klupe uz podršku prijateljice obratila se drugom zamjeniku voditelja orkestra. Ovoga je puta priča došla do zamjenika ravnatelja škole.

'Mislila sam da sve žele pomesti pod tepih'

Rachel je poslana na liječnički pregled, na kojemu su utvrđene ozljede na genitalijama koje se poklapaju s njezinom pričom o silovanju. U dječjoj je klinici s njom razgovarao i jedan policijski forenzičar, no samo dan kasnije policija je Racheline roditelje obavijestila kako nikakva kaznena prijava neće biti podnesena.

'Rekli su da je do seksualnog odnosa došlo uz obostrani pristanak. Bila sam u potpunom šoku. Mislila sam da sve žele pomesti pod tepih, da je ovako tretiraju jer je žensko. Pogledala sam supruga i pitala ga jesu li oni uopće svjesni da su žene dobile pravo glasa', priča Rachelina majka Colleen Chevallier.

Okružni tužitelj Michael Jimerson s druge strane tvrdi da je cijeli slučaj temeljito istražen te da naprosto nije bilo dokaza za kazneni progon. Postoji i snimka nadzorne kamere koja pokazuje da i Rachel i mladić ulaze u prostoriju, no ne vidi se što se dalje dogodilo.

'Usporedili smo njezinu s njegovom verzijom događaja i zaključili da njezine tvrdnje nije moguće dokazati. Nije bilo šanse da tog mladića osudimo', uvjerava tužitelj i napominje da do ozljeda genitalija ne mora doći samo prilikom silovanja.

Sandra Park iz ACLU-a, američke organizacije koja se zalaže za građanske slobode, kaže da je svjesna mogućeg nedostatka dokaza, no ističe da se slučaj silovanja ne može tek tako odbaciti samo dan nakon što je prijavljen.

S nastave udaljena zbog 'javnog bluda'

Sama srednja škola prema zakonu je, neovisno o policiji, trebala provesti svoju istragu slučaja, no to nije učinila nego je i Rachel i njezinog silovatelja kaznila na jednak način. Udaljeni su s nastave te su zbog 'javnog bluda' prebačeni u posebnu školu za nedisciplinirane učenike.

Ondje su bili 45 dana, beskrajnih 45 dana tijekom kojih je Rachel čitavo vrijeme bila prisiljena provoditi u neposrednoj blizini seksualnog nasilnika koji ju je napao. Odbijen je zahtjev Rachelinih roditelja da je prebace u drugu školu.

'Moju su kćer tretirali poput kakvog kriminalca. Život nam se pretvorio u pakao. Da se to nije dogodilo nama, da mi je netko drugi ispričao ovakvu priču, ne bih mu povjerovala', kaže Colleen Chevallier.

'Mrzila sam cijeli svijet, a istovremeno sam imala napadaje paranoje tako da me bilo strah otići se otuširati. Ni u zahod nisam mogla sama otići', posvjedočila je Rachel o svojim danima u disciplinskoj školi.

Kaže da ju je silovatelj olajavao pred drugim učenicima, a jedan njegov rođak ju je u to vrijeme zadirkivao preko Facebooka.

Nakon što je izašla iz kazne, Rachelini su se roditelji obratili spomenutoj organizaciji ACLU, koja je pred saveznim ministarstvom obrazovanja pokrenula postupak protiv škole Henderson zbog nepoštivanja zakona, a u konačnici je odigrala i ključnu ulogu u prebacivanju silovane djevojke u drugu školu.

No, život mlade Rachel i njezine obitelji u međuvremenu se počeo raspadati. 'Čitava se moja osobnost promijenila. Nisam htjela raditi ništa, krivila sam samu sebe za ono što mi se dogodilo', rekla je. Odustala je od fakultetskog obrazovanja te je u depresiji besposleno provodila dane kod kuće.

Nekoliko mjeseci kasnije ipak se upisala na fakultet, samo kako bi se skinula roditeljima s grbače, no brzo ga je napustila.

Konačno dobre vijesti

Dobre je vijesti dočekala tek u lipnju prošle godine, kada je napokon okončan postupak protiv srednje škole, za koju je ministarstvo obrazovanja zaključilo da je, odbijajući istražiti slučaj silovanja, prekršila zakon.

Školi je naređena provedba posebnog programa u 13 točaka kako bi se vratila u okvire zakona. Određeno je i da se iz Rachelinog 'dosjea' izbriše optužba o 'javnom bludu'.

'Osjećala sam da sam napokon pobijedila i da na ovom svijetu ipak ima pametnih ljudi, racionalnih ljudi. Vratila mi se vjera u ljudskost', kaže Rachel, koja je prije nekoliko mjeseci iznova upisala fakultet, a nedavno se i vjenčala te hrabro i samouvjereno korača dalje kroz život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 08:21