NOVA ERUPCIJA

VIDEO Islandski vulkan opet prijeti Europi: Hoće li prašina ponovno paralizirati zračni promet?

Ovoga je puta riječ o najaktivnijem islandskom vulkanu Grimsvotn koji je eruptirao u nedjelju

Više od godinu dana nakon što je vulkan Eyjafjallajökull u potpunosti prizemljio zračni promet u Europi , s Islanda ponovo prijete vulkanski oblaci. Ovoga je puta riječ o najaktivnijem islandskom vulkanu Grimsvotn, koji je eruptirao u nedjelju poslijepodne, a zbog kojeg su već sada otkazani letovi u glavnoj islandskoj zračnoj luci Keflavik.

Stup tima i prašine iz vulkanskog se grotla popeo do visine od 18 kilometara.

Prognostičari smatraju kako erupcija neće imati dramatičan utjecaj na europski zračni promet kakav je imao Eyjafjallajökull. Očekuju kako će se oblak prašine do utorka proširiti do Velike Britanije te da se kretati dalje prema jugu. Međutim, veliko je pitanje što se dogoditi ukoliko se erupcija nastavi.

- Ako se eupcija nastavi dosadašnjim ritmom Velika bi se Britanija mogla suočiti sa značajnim količinama dima i prašine do kraja tjedna - izjavila je Helen Chivers glasnogovornica Meteogropa, britanske meteorološke službe.

Dodaje kako je situacija drugačija od prošlogodišnje jer se vjetar neprestano mijenja te postoji mogućnost da oblak prašine stigne i do Španjolske.

Podsjetimo, prošlogodišnja erupcija vulkana Eyjafjallajökull za posljedicu je imala najveći prekid zračnog prometa od 11. rujna 2001. godine kada se dogodio teroristički napad na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. Tisuće otkazanih letova uzrokovali su višemilijunske gubitke putnicima i aviokompanijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:01