VESPA MANDARINIA

VIDEO: INVAZIJA DIVOVSKIH SMRTONOSNIH STRŠLJENA U AMERICI Njegov ubod može ubiti čovjeka, a već su posijali kaos na zapadnoj obali SAD-a

 
Azijski divovski stršljen (Vespa mandarinia)
 LAWRENCE LAWRY / Sciencephoto / Profimedia

Kao da najgora pandemija od španjolske gripe nije prouzročila dovoljno nevolja, Ameriku su sada napali i smrtonosni gigantski stršljeni.

“Ovo se doista događa”, počela je vijest voditeljica na CNN-u. “Invazija vrste divovskog stršljena koja može ubiti čovjeka! Ovi insekti viđeni su sada prvi put u Sjedinjenim Državama.”

Materijal

Riječ je o najvećim postojećim stršljenima, dugima i do šest centimetara, i najotrovnijoj vrsti, latinskog naziva Vespa mandarinia. Američki predsjednik Donald Trump i teoretičari zavjere imaju novi materijal. Naime, i ova je pošast stigla iz Azije.

Za razliku od europskog stršljena koji je opasan samo za alergičare, ubodi ove vrste za čovjeka mogu biti smrtonosni. U Japanu, u kojem su njihove populacije najbrojnije, ubiju do 50 ljudi godišnje. Dovoljno su robusni da probiju zaštitna odijela pčelara.

Divovski azijski stršljeni, koje stručnjaci još nazivaju stršljenima ubojicama, na zapadnoj obali SAD-a, vjeruje se, već su posijali kaos. Ovaj opasni insekt koristi čeljust nazubljenu u obliku peraja morskog psa kako bi u roku od nekoliko sati pobio kolonije pčela. Svojim omiljenim žrtvama otkida glavu, a trup odnosi i njime hrani svoje mlade. Ljudske žrtve, koje se često nađu na putu tim letećim ubojicama, njegov ubod opisuju kao “usijani komad metala koji se zabija u kožu”.

Koliko su zapravo ovi stršljeni opasni pokazuje i video snimka od prije nekoliko godina gdje je jedan od njih za manje od minute teško ozlijedio jednog miša. Oprez, video bi za neke mogao biti uznemirujući.

Košnice

Vrsta koristi posebni feromon kako bi upozorila ostatak čete na napad na vlastitu košnicu ili kako bi motivirala vlastitu vojsku dok napada košnice pčela.

Otkako je prvi put viđen u SAD-u prošle jeseni, i nakon što su ovih dana pronađene opustošene košnice u saveznoj državi Washington, američki znanstvenici bacili su se u utrku s vremenom da ga, dok nije prekasno, spriječe da se tamo i naseli. Europski rođak ove vrste slučajno se naselio na istočnu američku obalu.

Na zapadnoj ne obitava. Iako njegov napad može biti smrtonosan i s istom količinom otrova poput napada zmije otrovnice, stručnjaci ipak najviše strahuju za opstanak kolonija pčela koje su već ionako na udaru zbog klimatskih promjena.

Gnijezda

“Imamo još malo vremena da ga spriječimo da se udomaći. Ako to ne uspijemo u sljedećih nekoliko godina, onda je gotovo”, kaže Chris Looney iz nadležne institucije za poljoprivredu te američke savezne države. Čini se da se ta vrsta već neko vrijeme nalazi na zapadnoj obali Kanade te da tamošnji primjerci nisu iz istih gnijezda kao oni pronađeni preko granice. Znanstvenici imaju težak zadatak jer u šumovitom području pokušavaju pronaći dobro skrivena gnijezda i uništiti ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:35