VELIKA POPLAVA

VIDEO: 'HITNO EVAKUIRAJTE 10.000 LJUDI!' U Michiganu zbog obilnih kiša popustile čak dvije brane: 'Ovo što prolazima je nezamislivo'

 
 USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Oko 10.000 ljudi moralo je biti hitno evakuirano u američkoj državi Michigan nakon što su nakon velikih kiša popustile čak dvije brane, piše BBC.

Izdano je i upozorenje za poplave u područjima uz rijeku Tittabawassee nakon velikih oštećenja koje su pretrpjele brane Edenville i Sandford.

Vlasti kažu kako bi se čitavi dijelovi Midlanda, grad nekih 209 km udaljenog od Detroita, mogli naći pod gotovo tri metra vode.

Žurne korake poduzela je i kemijska kompanija Dow smještena u gradu te najavila gašenje nekih svojih operacija.

Guvernerka Gretchen Whitmer proglasila je izvanredno stanje za okrug Midland u središnjem Michiganu jer bi se nakon pucanja brana grad Midland, od kojih 400.000 stanovnika, mogao naći pod 'najvišom raznom vode u povijesti'.

'Ovako nešto još nikada nije viđeno u okrugu Midland. A prolaziti ovako nešto usred globalne pandemije je nezamislivo', rekla je guvernerka Whitmer.

Ovo je već drugi put u 24 sata da je stanovnicima naložena evakuacija zbog porasta razine vode. Uz to, savjetuje im se da nose zaštitne maske i paze na držanej distance tijekom evakuacije kako bi spriječili širenje koronavirusa.

Nacionalna garda Michigana pozvana je u pomoć, a evakuacija je naložena dijelovima okrga Midland, Edenville i Sanford.

Meteorolozi predviđaju da će rijeka Tittabawassee najvišu razinu doseći u utorak ujutro.

Brana Edenville izgrađena je davne 1924. godina a 2018. je proglašeno da je u neadekvatnom stanju. Druga brana, Sanford, izgrađena je 1925. no u daleko je boljemm stanju. Obje brane bile su na prodaju i čekale su svoje kupce.

Očekuje se da će predsjednik Donald Trump posjetiti Michigan u četvrtak kako bi posjetio tvornicu Ford koja proizvodi respiratore potrebne tijekom epidemije koronavirusa. Guvernerka Whitmer nije pozvana da zajedno s Trumpom posjeti Ford jer je ranije kritizirala reakciju njegove administracijej na krizu zazvanu koronavirusom.

Trumpov posjet tvornici, tehnički je kršenje mjera koje je uvela guvernerka kako bi se spriječilo širenje virusa u toj državi u kojoj je dosad zabilježeno 50.000 slučajeva i 5.000 umrlih. (Michigan inače ima ukupno 10 milijuna stanovnika). Glasnogovornica demokratske guvenerke Whitmer kazala je kako guvernerka neće pokušati blokirati Trumpov posjet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:25