SVIJET PROTIV PUKOVNIKA

VIDEO Gadafi želi izbjeći intervenciju Zapada. Libija proglasila prekid svih vojnih operacija!

Libijska vlada proglasila je trenutni prekid vatre i prekid svih vojnih operacija, objavio je ministar vanjskih poslova Mussa Kussa, dodajući da se tom mjerom želi 'zaštititi civile'.
 AP Photo

Primirje je proglašeno u vrijeme konzultacija o akciji protiv snaga Moamera Gadafija, koji je poručio da će rušiti civilne avione na Mediteranu ako svijet napadne Libiju.

Vijeće sigurnosti UN-a sinoć je, naime, prihvatilo rezoluciju koja omogućava uspostavu zone zabrane leta i druge mjere za zaštitu civila u Libiji.

Rezolucija je izglasana u trenutku kada je Moamar Gadafi poručio pobunjenicima da njegove snage neće imati milosti prema borcima koji će im pružati otpor.

Dokument otvara put za zračne udare za zaštitu civila od osvete snaga lojalnih Gadafiju, koji autokratski vlada Libijom već 41 godinu, ali isključuje razmještaj stranih kopnenih snaga.

Britanski mediji pišu da bi zapadne snage mogle već danas pokrenuti zračne udare bespilotnim letjelicama kako bi zaštitile libijske civile od napada.

Glasnogovornik francuske vlade Francois Baroin rekao je da bi do vojnih udara na Libiju moglo doći već za nekoliko sati i potvrdio da će Francuska u njima sudjelovati.

No, nije mogao reći koji će biti ciljevi udara, ali je rekao da vojna intervencija nije okupacija libijskog teritorija, već akcija za zaštitu civila koja bi trebala otvoriti put padu Gadafijevog režima.

Rezoluciju je komentirao jedan od Gadafijevih sinova, Seif al-Islam, poručivši da Libiju nije strah. "Mi smo u našoj zemlji i s našim narodom. I neće nas biti strah. Nećete pomoći narodu bombardiranjem Libije kako bi ubili Libijce. Uništavate našu zemlju. Nitko time nije zadovoljan", rekao je Gadafijev sin. Poručio je i da vojska neće ulaziti u Bengazi, već samo poslati protuterorističke snage koje bi trebale razoružati pobunjenike.

Nešto kasnije, Libija je zatvorila svoj zračni prostor za sav promet, i objavila da ne prihvaća nijedan zrakoplov do daljnjega.

S terena za to vrijeme stižu vijesti da Gadafijeve snage iz topova i tenkova napadaju grad Misratu na zapadu zemlje koji je u rukama pobunjenika. Televizija Al Arabija javlja da među civilima ima ubijenih i ranjenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 13:20