SPOJENI TIJELOM

VIDEO: DVIJE DUŠE, JEDNO SRCE Rođeni sijamski blizanci koji nikada neće moći biti razdvojeni operacijom

 Facebook

Sijamska braća blizanci koji dijele isto tijelo i srce rođeni su u srijedu u Atlanti.

Asa i Eli Hamby - koji nikada neće moći biti razdvojeni operacijom - došli su na svijet u 7 sati i 32 minute carskim rezom u 37. tjednu trudnoće. Kako su njihovi roditelji Robin i Michael, koji su iz Alabame doputovali u Atlantu zbog posebne bolničke njege, objavili na Facebook stranici 'Hamby Twins', blizanci su zdravi i dobro se osjećaju, te zajedno teže 4.36 kilograma.

- Bebe su vani i zasad su sjajni, a već su se i dobro isplakali - piše u objavi.

Obojici su stavljene maske s kisikom kao mjera predostrožnosti, a liječnici u bolnici Northside u Atlanti ih nadziru, no zasad nema nikakvih komplikacija.

Stanje Ase i Elija poznato je kao Dicephalic parapagus - ekstremno rijedak poremećaj koji pogađa jedno od milijun trudnica.

Robin i Michael imaju podršku cijele obitelji, a Michaelov otac David to je jutro nosio majicu s natpisom 'Dvije duše dijele jedno srce'. Tata Michael prije poroda na Facebooku je objavio video na kojem se vidi koliko je uzbuđen.

- Uzbuđeni smo zbog rođenja. Nervozni i uplašeni - kazao je.

Naredni dani su od velike važnosti za sijamske blizance, pošto statistika kaže kako 35 posto njih preživi samo jedan dan, odnosno stopa preživljavanja općenito kreće se između 5 i 25 posto.

Liječnici vjeruju kako osim tijela i srca, blizanci dijele i jetru te tri plućna krila. Imaju odvojene jednjake, želuce i crijeva, bubrege, mokraćni mjehur i mokraćovode i kralješke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:51