POČETAK PAKLA

VIDEO: DOSAD NEVIĐENE FOTOGRAFIJE Dan kada je Hitler došao na vlast: Dolazi na sastanak s Hindenburgom i podiže palac prema gore!

 YouTube

Svjetlo dana ugledale su dosad neobjavljene fotografije koje prikazuju trenutke prije nego li je Adolf Hitler došao na vlast - točno prije 80 godina.

Godine 1933., 30. siječnja, čovjek koji postao jedan od najvećih tiranina u povijesti imao je sastanak sa njemačkim predsjednikom Paul von Hindenburgom koji mu je predao vlast, što je bio njegov prvi korak u stvaranju totalitarnog režima.

Hitler je sam kreirao svoju sudbinu, no priječili su ga strah i nesigurnost, jer ni nakon triju parlamentarnih izbora nije uspio dobiti većinu. Jedna fotografija prikazuje Hitlera okruženim njegovim ljudima, a druga kako svojim pristalicama pokazuje 'palac gore'.

Glasnogovornik britanske novinske kompanije koja je objavila galeriju fotografija na internetu kazao je: - Hitlerov sastanak s Hindenburgom bio je bitna stepenica na njegovom putu prema vlasti i zato su ove fotografije važan dio povijesti.

Tadašnji njemački predsjednik nevoljko je pristao tog dana u svom kabinetu imenovati Hitlera vođom nakon što su mu to naredili utjecajni političari, industrijalci i poslovni ljudi.

Hitler je bio na čelu kratkotrajne koalicijske vlade formirane od njegove Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke i druge stranke, Njemačke nacionalne narodne stranke.

Nakon imenovanja za kancelara 1933., Hitler je uspostavio totalitaristički režim, osnovao Treći reich, pokrenuo kampanju mržnje i genocida nad Židovima, a 1939. započeo je rat koji je, procjenjuje se, odnio oko 50 milijuna života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:05