ŠOKANTNI SLUČAJ

VIDEO: DJEVOJČICA (14) PRIZNALA UBOJSTVO SUPRUGA (35) Spremila mu je večeru s otrovom za štakore...

 Screenshot

Djevojčica iz Nigerije udana za 35-godišnjeg muškarca priznala je da je ubila svog supruga otrovom za štakore potpisavši 'priznanje' - koje nije znala pročitati - s otiskom svog palca.

Tužitelji za 14-godišnju Wasilu Tasi, čiji je suprug farmer Umar Sani pronađen mrtav samo nekoliko dana nakon vjenčanja u travnju, traže smrtnu kaznu.

Ako bude proglašena krivom, tinejdžerka koja dolazi iz siromašne i konzervativne muslimanske obitelji i nije pismena, bit će prvo smaknuto dijete u Nigeriji u posljednjih 18 godina.

Borci za ljudska prava izrazili su zgražanje, tvrdeći kako je zapravo Wasilu Tasi žrtva zlostavljanja.

No njezin je slučaj izazvao pomiješane osjećaje u Gezawi gdje vladaju šerijatski zakoni koji dopuštaju udaju djece, a 14 godina je normalna dob za mladenku.

Jedan od svjedoka na suđenju kazao je kako mu je farmerova druga žena Ramatu kazala kako je Wasilu njihovom suprugu pripremila večeru prije nego što je pošla s njim u krevet.

Ramatu je ispričala kako je zajedno s Wasilu pripremala večeru 5. travnja, na dan kada je Sani preminuo. No pošto je bio Wasilin red da pođe sa suprugom u krevet, ona mu je morala i poslužiti jelo.

- Nakon što sam stavila hranu na tanjur, nisam vidjela da je itko nešto ubacio - rekla je Ramatu - no kasnije je vidjela svog muža kako mu pjena ide na usta i kako ne može hodati.

Prethodno je na sud da svjedoči pozvana i sedmogodišnja djevojčica koju je Wasila navodno poslala da kupi otrov za štakore.

Hamziyya, za koju se vjeruje da je Ramatina sestra, živjela je u istoj kući u vrijeme Sanijeve smrti.

- Rekla mi je da ju uznemiruju štakori u njezinoj sobi - posvjedočila je Hamziyya na sudu.

Trgovac Abuwa Yusuf potvrdio je da je prodao otrov djevojčici, a susjed Abdulrahim Ibrahim je kazao: - Kada je Sani donio hranu, opazio sam po njoj neke čestice crnog praha. Počeo sam jesti, no nije mi bilo ukusno. Samo je Sani nastavio jesti - kazao je Ibrahim.

Prijašnje izviješće sa suda sugerira kako su još tri osobe umrle nakon što su navodno pojele otrovanu hranu, no sve četiri smrti sada su ujedinjene u jednu optužbu za ubojstvo.

U Nigeriji se gotovo dvije petine djevojčica uda prije 18. rođendana, a nekih 16 posto uda se prije 15.

Hussaina Ibrahim koja zastupa tinejdžerku kazala je za Guardian: - Svi smo protiv suđenja. Cijeli slučaj krši njezina osnovna prava. Konvencija UN-a o pravima djece nalaže da se moraju obrazovati. Ona bi sada trebala biti u školi. No ostali, uključujući i rođake 14-godišnjakinje zanijekali su da je djevojčica bila prisiljena na brak, te da se s 14. godina uobičajeno udati i kako je Sanija izabrala između mnoštva prosaca.

Žalba odvjetnika da se Wasili sudi kao maloljetnici je odbijena, unatoč tvrdnjama boraca za ljudska prava koji smatraju da je premala da joj se sudi pred visokim sudom.

Nigerija je posljednji put pogubila maloljetnika 1997. godine kada je zemljom vladao diktator Sani Abacha.

Suđenje zbog ubojstva odgođeno je za 16. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:52