TERORISTI PONOVNO SIJU HOROR

VIDEO: 'DAJTE NAM 200 MILIJUNA DOLARA ILI ĆEMO IH ZAKLATI!' ISIS prijeti ubojstvom talaca

 AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA / AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA

TOKIO Islamska država objavila je novu video-snimku s taocima. Ovaj put, u pitanju su dva japanska državljanina, a za njihovo puštanje na slobodu militanti traže 200 milijuna dolara.

Po već dobro poznatom scenariju jedan militant odjeven u crno od glave do pete stoji između dva taoca koji kleče u narančastim kombinezonima.

Video, naslovljen s 'Poruka vladi i narodu Japana' prvi je u kojem militanti izričito traže otkupninu. U prijašnjim sličnim filmovima objavljenima online, militanti su tražili oslobađanje zatvorenika (u zamjenu za Jamesa Foleyja) ili su slali političke zahtjeve koje su američke i britanske vlasti odreda odbijale.

Odlučnost Amerikanaca i Britanaca da ne popuste niti pedlja, navele su militante da se okrenu kidnapiranju državljana drugih zemalja.

Osim otkupnine, od japanske javnosti je zatraženo da u slijedeća 72 sata izvrši pritisak na vladu kako bi povukla 'bedastu' podršku koaliciji koja izvodi vojne udare protiv Islamske države.

'U protivnom, ovaj nož će postati vašom noćnom morom', na engleskom jeziku govori u crno odjeven militant koji je potom zatražio 200 milijuna otkupnine.

Taoci su identificirani kao Harunu Yukawu i Kenjija Gota Jogu.

Do objave snimke dolazi dok se predsjednik japanske vlade Shinzo nalazi u posjetu Jeruzalemu a prije susreta s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramalahu na Zapadnoj obali, zadnjoj etapi turneje koja obuhvaća Egipat, Jordan i Izrael.

Japanska vlada objavila je u utorak da neće pokleknuti pred terorizmom reagirajući na prijetnju IS-a.

"Stajalište naše zemlje da ne poklekne u borbi protiv terorizma ostaje nepromijenjeno", izjavio je glasnogovornik vlade Yoshihide Suga na susretu s novinarima nakon objave on line video-snimke čija se autentičnost trenutačno ispituje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 01:04