NADA ZA OBOLJELE

VIDEO Bioničko oko slijepima vraća vid! 'Nakon 25 godina sanjam u bojama'

Liječnici koji su izveli prve dvije operacije optimisti su jer su pacijenti progledali već tri tjedna nakon što im je ugrađeno bioničko oko
 YouTube

Zahvaljujući mikročipu veličine samo tri milimetra, popularno nazvanom bioničko oko, oboljelima od nasljedne bolesti retinopatije pigmentoze mogao bi se ponovno vratiti vid.

Mikročip ugrađen na stražnjoj strani oka spaja se na bežično napajanje s pomoću magnetske zavojnice smještene ispod kože iza uha, a sve je povezano s vanjskom baterijskom jedinicom.

Sanjao u bojama

Također, korisnik može sam promijeniti osjetljivost uređaja pomoću prekidača. Liječnici Oxford University Eye Hospital koji su izveli prve dvije operacije optimisti su jer su pacijenti progledali već tri tjedna nakon što im je ugrađeno bioničko oko.

“Poslije desetljeća mraka došlo je do nagle eksplozije svjetla, kao da sam iznenada zapalio žarulju”, opisuje povratak vida 54-godišnji Britanac Chris James. Kratko nakon operacije može raspoznati oblike i svjetlost, a nada se da će njegov mozak još poboljšati interpretaciju onoga što prima mikročip. I drugi pacijent, Robin Millar, kaže da prvi put sanja u bojama, što mu se nije dogodilo 25 godina, otkako je oslijepio.

Inače, obojica su oboljela od retinopatije pigmentoze koja zbog abnormalnosti u fotoreceptorima ili pigmentnom epitelu mrežnice dovodi do progresivnog propadanja vida. Ovim čipom koji su ugradili kirurzi pod vodstvom Roberta MacLarena mnogi koji imaju retinopatiju pigmentozu dobivaju nadu da će progledati.

Čip ima 1500 piksela i vrlo je osjetljiv na svjetlo pa preuzima funkciju mrežnice koja zbog bolesti više nije osjetljiva na svjetlost.

Daljnja ispitivanja

Kirurzi koji su izveli zahvat kažu kako su premašena sva njihova optimistična očekivanja pa će nakon prvog uspjeha uslijediti nova ispitivanja. Bioničko će se oko ove godine ugraditi još desetorici slijepih u Velikoj Britaniji, a testiranja će se provoditi i u Njemačkoj te Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:16