FALSIFICIRANA ISTINA

VIDEO: BESPOŠTEDNI MEDIJSKI RAT Za rusku televiziju ovo je dokaz dekadencije Zapada

 YouTube / YouTube

MOSKVA Zadnjih godina ruski državni mediji šire ideju prema kojoj se djeci na Zapadu ispire mozak kako bi odbacili tradicionalne obiteljske vrijednosti i umjesto njih prigrlili seksualni promiskuitet i homoseksualnost, piše BBC.

Sredstva se u ovom medijskom ratu ne biraju pa ne čudi što je u specijalnom izvještaju, u prošli petak na prvom programu ruske državne televizije Rosija 1, objavljen falsificiran video.

Naime, specijalni izvještaj ruske televizije bavio se kritikom norveškog sustava usvajanja djece da bi ubrzo skrenuo u ruskim gledateljima dobro poznate vode 'zapadnjačke moralne dekadencije'.

Ključni je dokaz u tv izvješću predstavljao video dječaka kojeg otac dovodi u sobu kako bi mu pokazao zid prekriven homoerotičnim crtežima. Vidno šokiran dječak ispušta krik iznenađenja i širi oči u čudu.

Specijalni izvjestitelj ruske televizije Jevgenij Popov gledateljima objašnjava kako stoje stvari: 'Erozija morala uz raspad institucije braka stiže s druge strane oceana – Europa krotko prati primjer Sjedinjenih Američkih Država'.

'Da li ovako treba izgledati dječja soba?', pita se Popov dok kamera zumira eksplicitne crteže na zidu. Crteži su bili zamagljeni za vrijeme prikazivanja na televiziji, ali su zato bili potpuno vidljivi u na YouTube kanalu ruske televizije.

Inače, razlog za zamagljivanje je ruski zakon prema kojem prikazivanja takvog sadržaja na tv ekranima može rezultirati s kaznom do 10 godina zatvora.

No, ubrzo nakon prikazivanja tv priloga, otkriveno je kako prikazani video nema nikakve veze sa stvarnošću. Naime, originalni film ustvari je reklama objavljena 2012., a video prikazan na ruskoj televiziji internetska je parodija nepoznatog autora.

U reklami se dječak, nakon početnog šoka po ulasku u sobu, počne smijati i veseliti, jer ga na zidu čeka velika slika 'monster buggyja' kao poklon za 11. rođendan.

Američka tvrtka koja stoji iza ove reklame razmišlja o tužbi protiv ruske televizije. Kažu kako neće tolerirati da se njihov materijal koristi za 'napade pune mržnje i bigotizma na djecu i gay zajednicu'.

Ovo nije prvi put da Rosija 1 falsificira video materijal. Ove su godine koristili snimke sa Sjevernog Kavkaza za ilustriranje navodnih zločina ukrajinskih snaga.

Drugi tv kanal u vlasništvu jednog od tajkuna bliskih Putinu, REN TV, nedavno je fotografije poginulih putnika oborenog leta MH17, pokušao podvaliti kao dokaz postojanja masovnih grobnica u Ukrajini.

Naravno, novi pokušaj falsificiranja s veseljem su dočekali brojni šaljivci na internetu koji su šokiranog dječaka počeli koristiti u fotomontažama poput ove na kojoj dječak reagira na sve nepovoljniji tečaj rublje prema dolaru i euru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:36