NAPREDNI ISTRAŽIVAČKI PROJEKT

VIDEO: ALEKSANDAR VUČIĆ U RUSIJI SVJEDOČIO NESVAKIDAŠNJEM EKSPERIMENTU Predsjednik Srbije gledao kako psa uranjaju u spremnik s tekućinom

 
 Profimedia, Sputnik

Prilikom posjeta Rusiji, srpski predsjednik Aleksandar Vučić svjedočio je demonstraciji tekućine koja dozvoljava disanje, piše B92.

Vučić se naime prilikom službenog putovanja sastao s potpredsjednikom ruske vlade zaduženim za industriju oružja Dmitrijem Rogozinom koji mu je tom prilikom pokazao na kakvim projektima radi Ruska fondacija za napredne istraživačke projekte.

Jedan od projekata koji je Rogozin pokazao Vučiću bila je i "tekućina koja diše". Da bi mu ilustrirao o kakvom se izumu radi, članovi znanstvenog tima koji su radili na razvoju projekta u tekućinu su uronili psa jazavčara. Pas je potom neko vrijeme proveo u tekućini koja prema pisanju ruskih medija ne sadržava dušik.

Kada je pas izvađen iz tekućine, Vučić i ostali okupljeni mogli su vidjeti da mu tekućina nije naštetila. Vidno impresioniran, Vučić je demonstratora obilježja ove neobične tekućine nagradio maženjem.

Ruski mediji navode da Vučić nije znao treba li spasiti psa ili bježati "glavom bez obzira". "Iznenadilo me što je pas bio dobre volje kada su ga znanstvenici izvukli iz vode. Pas je divna životinja i bilo mi ga je žao. Pomislio sam da ga će ga stvarno utopiti. Ne morate brinuti, pas je u odličnom stanju", rekao je.

Ruski mediji također navode da je ovo bila prva javna demonstracija "tekućine koja diše".

Naime, pas je u tekućini uspio preživjeti bez ikakvih štetnih posljedica jer je tekućina dizajnirana s namjerom da se udisanjem iste eliminiraju uvjeti za nastanak dekompresijske bolesti. Osim toga, tekućina bi se mogla koristiti za pomoć prijevremeno rođenoj djeci te onima čiji su organi za disanje oštećeni u požaru.

Upotrebu ove tekućine morat će nadgledati liječnici budući da se čovjekovo tijelo udisanju vode "opire na svaki mogući način". Tengiz Borisov, doktor i viceadmiral zadužen za specijalne operacije podmornica ruske vlade kaže da se prije upotrebe "tekućine koja diše" lijekova mora deblokirati grčenje grla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:01