NEVJEROJATNA PRIČA

Veteran koji je podizao američku zastavu na Iwo Jimi preminuo na putu do obilježavanja obljetnice Dana D

Ratni veteran star 102 godine zadobio je zdravstvene tegobe na brodu u Sjevernom moru, a preminuo je u bolnici u Njemačkoj

Podizanje američke zastave na otoku Iwo Jimi

 Ann Ronan Picture Library/Ann Ronan Picture Library/Photo12 via AFP

Robert Persichitti (102), američki ratni veteran te svjedok podizanja američke zastave na otoku Iwo Jimi u Japanu, umro je na putu do plaža na sjeveru Francuske, mjesta na kojem će se ove godine obilježiti 80. obljetnica Dana D, piše The Telegraph.

Persichitti je na brodu koji je plovio Sjevernim morem zadobio zdravstvene tegobe. Liječnica koja mu je priskočila upomoć upalila je svoj mobitel te mu pustila jedan glazbeni broj omiljenog mu pjevača Franka Sinatre. Letjelica je potom ratnog veterana prebacila u jednu bolnicu u Njemačkoj, gdje je nešto kasnije preminuo.

- Liječnica je bila s njim. Nije bio sam. Bio je miran i nije se mučio - rekao je Al De Carlo, Persichittijev prijatelj i također ratni veteran.

The Telegraph navodi da je ratni veteran tijekom života imao problema sa srcem.

Persichitti, koji inače potječe iz grada Rochestera u američkoj saveznoj državi New Yorku, rekao je američkim medijima da želi posjetiti francuske plaže na kojima su se njegovi suborci sukobili s Nijemcima. Veteran je dodao da se veselio putu te da mu je kardiolog rekao da na njega može otići.

Persichitti je bio časnik za vezu na amfibijskom zapovjednom brodu Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država USS Eldoradu. Služio je vojsku na otoku Iwo Jimi, japanskom gradu Okinawi te teritoriju Guamu u Tihom Oceanu. Na Eldoradu je proveo 15 mjeseci i bio je zaslužan za komunikaciju tijekom bitke za Iwo Jimu i bitke za Okinawu.

Persichitti je bio na palubi Eldorada kada su američki vojnici 23. veljače 1945. godine na planini Suribachi na Iwo Jimi podigli američku zastavu. Fotografiju tog čina načinio je fotograf novinske agencije Associated Press Joe Rosenthal. Ta je fotografija jedna od najslavnijih koja je snimljena tijekom Drugog svjetskog rata.

Nakon što je završio Drugi svjetski rat, Persichitti je u Rochesteru bio nastavnik drvodjelstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 04:18