DRŽAVA U MRAKU

VENEZUELA Čak 70 posto zemlje ostalo bez struje

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro okrivio je opoziciju za sabotažu dovoda struje.
 AFP

Nestanak električne energije pogodio je 70 posto Venezuele, uključujući dijelove glavnog grada Caracasa. Zamračenje je pogodilo prometna svjetla u gradu i izazvalo prometni kaos. Djelomično je uzrokovalo probleme s podzemnom željeznicom. Tisuće radnika poslane su kući dok struja pomalo nije vraćena u raznim dijelovima grada.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro okrivio je opoziciju za sabotažu dovoda struje. “Sve upućuje na to da je krajnja desnica nastavila s planom električnih udara protiv zemlje", napisao je na svom profilu na društvenoj mreži Twitter.

No kritičari tvrde da je riječ o lošem upravljanju i nedostatku investicija u infrastrukturu.

Vlasti su radile na uklanjanju kvara, dajući prioritet prometu u Caracasu. Nestanak struje nije imao utjecaja na naftnu industriju i venezuelanske rafinerije radile su uz pomoć generatora. Još 2010. pokojni predsjednik Hugo Chavez izdao je ‘dekret izvanrednom stanju’ kad je riječ o električnoj energiji kako bi se kao prioritet stavilo riješavanje problema sa strujom. Iako Venezuela ima velike naftne zalihe, ovisi o hidroenergiji za 70 posto proizvodnje struje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 07:53